Kezdőlap / Fogászati betegségek / Kínok-kínja…

Kínok-kínja…

Saját tapasztalataim alapján, talán az egyik legrosszabb és legelviselhetetlenebb fájdalmak közé tartozik a fogfájás.
Én már megjártam vele a kínok-kínját. Fiatalabb koromban egyik fogamat húzták a másik után. Megértettem volna, ha nem törődtem volna a fogaim épségével, de ez nem így történt. Gyökérkezelt, tömött fogaimat kellett kihúzni. Sajnos nem egyszer előfordult, hogy egy-egy fájdalom mellett a fél arcom is sikeresen bedagadt. Nem kell mondanom, mindenki el tudja képzelni, hogy nézhettem ki, mint egy torzszülött.
13 évvel ezelőtt szintén a poklok-pokla várt rám (ekkor már túl voltam egy fogműtéten is), amikor is újból megfájdult a fogam. Szokásomhoz híven rögtön az első utam a fogászatra vezetett, ahol próbatömés, gyökértömés minden szóba jött, de a fogam két-három nap után is folyamatosan fájt és az arcom is elkezdett ismét dagadni. Visszamentem a fogászatra és a végeredmény a szokásos: foghúzás. Gondoltam ennyi volt, ismét egy foggal kevesebb, de a foghúzás után is egyre jobban dagadt az arcom. Hajnalban arra ébredtem, hogy a fél arcom bedagadt. Mivel ekkor már a szüleimtől külön éltem, őket ébresztettem hajnalban, hogy vigyenek az ügyeletre, mert ennek fele sem tréfa. Az ügyeleten következett az íny felvágása, gyógyszeres csíkkal megspékelve, egy kis antibiotikum, majd jegelés, az alvásról ne is beszéljünk.
Kb. egy óra múlva már olyan szintre jutott a duzzanat az arcomon, hogy a fél szememre alig láttam.
Ismét a szüleimet hívtam, hogy vigyenek vissza, mert ez már nem jó jel, ebből akármi is lehet már.
Az ügyelet azonnal beutalt a szájsebészetre és hajnalban már a kórházban tölthettem a következő nap első óráit. Kezdve vénás injekciókkal, a fél arcom gézzel betekerve szép látványt nyújtott. Másnap első utam a röntgen volt, mely után közölte az orvos, hogy ez bizony a kihúzott fogam mellett lévő szemfogam csonthártya gyulladása okozta. Megoldás: a szemfogamat is ki kell húzni. Két nap alatt két fognak annyi. 1 hétig feküdtem egy csonthártya gyulladással a kórházban, mindezt napi 6 injekcióval megspékelve. Ezután egyenes út vezetett a fogtechnikushoz ezek pótlására.
Tanulság: Nem kell, hogy valaki ne figyeljen oda fogainak épségére, ha genetikailag erre hajlamos. Vigyázzunk rá!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás