Kezdőlap / Agyvérzés / Az agyvérzés jelei

Az agyvérzés jelei

Az embernek hirtelen egyik pillanatról a másikra alakul ki valamilyen kellemetlen tünete. Például féloldali bénulása, beszédzavara, érzéskiesése, látászavara. Nemcsak féloldali tünetei lehetnek az agyvérzésnek, vannak olyan esetek is amikor mindkét oldalon fellép a betegség. Ez lehet az agytörzs nevű terület vérzésétől vagy az agytörzsben kialakuló érelzáródástól, invartustól is. Tehát egyoldali vagy kétoldali (mind a négy végtagot érintő) és hirtelen fellépő tünetek esetén gondolunk agyvérzésre. Ha az agyvérzés gyanúja fellép egyből érdemes orvoshoz fordulni. Nem tud az orvos sem, CT vagy MRI vizsgálat nélkül különbséget tenni vérzés vagy agyi érelzáródás között. A kezelés szempontjából ez alapvető.

Vannak múló vérellátási zavarok, amelyek ijesztő tünetekkel járnak. Az embernek lebénul a féloldala vagy elmegy a látása, elakad a beszéde. De az egész folyamat 20-30 perc alatt megszűnik.

Mi ilyenkor a teendő?

Ez is egy sürgősségi állapot, legtöbbször vérkeringési zavar, nem agyvérzés! De attól, hogy egy ilyen volt és elmúlt az nem jelenti azt, hogy egészségesek vagyunk és nem kell tennünk semmit! Lehet, hogy egy 20-30 perc múlva ismétlődik, lehet, hogy másodjára, harmadjára már úgy is marad. Ha valakinek elgyengült a féloldala egy félórára és utána helyrejött, célszerű jelentkeznie a kezelőorvosánál illetve bemennie egy kórházba. Minél hamarabb el kell kezdeni a szakszerű, orvosi kivizsgálást az ilyen gyanús esetekben, különben maradandó károsodáshoz vezethet a hanyagság!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Leave a Reply