Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az alattomos kór – Hepatitis C

Az alattomos kór – Hepatitis C

Korunk egyik legveszélyesebb betegsége a májgyulladás, vagyis a Hepatitis C. Magyarországon évente 600-800 haláleset történik, mert nem ismerik fel időben a betegséget. Pedig a májgyulladás gyógyítható, ha időben fölfedezik!

A legnagyobb baj ennél a betegségnél, hogy az embereknek nem is tudják hogy betegek, mert ez a betegség nem jár fájdalommal. Fáradékonyság, kisebb emésztési zavarok lehetnek a tünetek. Sokszor csak véletlenül elvégzett laboratóriumi vizsgálat során derül fény a májgyulladásra, de ekkor már lehet hogy késő és a vírus tönkretette a máj 70-80 %-át.
Kizárólag odafigyeléssel tudunk védekezni a fertőzés ellen, mert még nincs rá oltóanyag.

A vírus kizárólag vér útján terjed. 1992 óta szűrik a vérkészítményeket, de előtte megfertőződhetett egy anyuka a szülés során kapott vérrel, vagy egy beteg a műtétje alatt kapott vérrel.
Manapság a vírus terjedése vénás kábítószerek fogyasztása, tetoválás, piercing cseréje miatt következhet be. A fertőzött emberek májgyulladása, 5-10 év alatt májzsugorhoz, majd halálhoz vezet.
Hazánkban a 40-65 év közötti férfiak és nők a leggyakrabban veszélyeztetettek. Sajnos a betegség tejedésében nem látni világviszonylatban csökkenést, ellenben az világ azon területein, ahol gyakori a vénás kábítószer fogyasztás, ott nő a halálos esetek száma.

Időben felismerve tehát a májgyulladás kezelhető és megszüntethető. A máj pár év alatt regenerálódik és nyoma sem marad a betegségnek. Viszont májzsugor és májrák állapotába kerülve a páciensnek már csak a májátültetés lehetősége marad.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply