Kezdőlap / Függőségek / Az alkohol és a család

Az alkohol és a család

Mitől válik valaki alkoholistává?
Az orvosok közt széles körben elterjedt (bár nem általános) vélemény, hogy az alkoholizmust betegségként kell kezelni, s hogy a hajlam örökölhető. A vizsgálatok kimutatták, hogy az alkoholisták gyermekei kisebb mértékben reagálnak az italra, mint azok, akiknek a szülei absztinensek. Következésképpen az alkoholisták gyermekei hajlamosabbak többet inni, mint az alkoholra érzékenyebb kortársaik.
Előéletéhen majdnem az összes alkoholista sokáig hódolt a látszólag ártalmatlan társaságbeli iszogatásnak. Senki sem válik egyik napról a másikra alkoholistává, de mindenki poharazgatással kezdi.
Egyes gyermekek öröklik az alkoholizmusra való hajlamot. Ez különösen egy bizonyos csoportra igaz azokra a férfiakra, akiknek apja alkoholizált: akik tizenéves koruk óta maguk is isznak, s akik már több erőszakos bűn-cselekményt követtek el. Napjainkban a kiváltott potenciálnak nevezett mód¬szer nyújt reményt ennek az öröklött hajlamnak a felismerésére.
Természetesen az alkoholizmusra való hajlam nem jelenti azt, hogy az illető mindenképpen beteg lesz. A kiváltott potenciállal végzett vizsgálatok figyelmeztethetnek erre a rizikófaktorra, s ezzel segítségükre lehetnek a veszélyeztetett fiataloknak.
A kiváltott potenciállal az agy bizonyos ingerek keltette elektromos tevékenységét mérik. A páciens fejbőrére elektródokat helyeznek, melyek felfogják az egyén válaszait. Ezeket agyhullámokként regisztrálják, majd számítógéppel grafikusan megjelenítik. Nemrég összehasonlították két, 6 és 18 év közötti gyermekekből álló csoport kiváltott potenciáljait. Az elsőt alkoholista, a másodikat absztinens apák fiai alkották. A két csoport agyhullámai eltértek egymástól.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás