Kezdőlap / Függőségek / Gyógyítható-e az alkoholizmus?

Gyógyítható-e az alkoholizmus?

A nem intézeti körülmények között levő alkoholbetegek számára a Névtelen Alkoholisták (Alcoholics Anonymous, AA) rendszere nyújtja a leghatékonyabb segítséget. A leszokni próbálók túlnyomó többségének szüksége van valamilyen támogatásra, legyen az egy szervezet, család, vallás, terapeuta vagy barát.
Az AA-t 1935-ben alapította két alkoholista, akik egymást próbálták segíteni abban, hogy józanok maradjanak. A tagság önkéntes és névtelen – a tagok csak a keresztnevükön ismerik egymást. Az AA egyik alapelve, hogy az alkoholistáknak folyamatosan meg kell tudniuk tagadni maguktól az ivást.
Az évek során az AA kidolgozott egy olyan, egymást követő lépésekből álló programot, amely más önsegítő csoportok számára is modellként szolgált. Nan Robertson újságíró így összegzi a lépéseket: „Beismerjük, hogy önerőnkből nem tudunk javulást elérni. Őszinték leszünk magunkhoz. Megbeszéljük valakivel a dolgot. Megpróbáljuk jóvátenni a másoknak okozott sérelmeket. Imádkozunk valamilyen felsőbb Hatalomhoz, amiben hiszünk. Megpróbálunk magunkból minél többet adni más alkoholistáknak, de nem várunk viszonzást.”
Mit tehetnek a visszaesők?
A függőség legyőzése nem jelenti azt, hogy a hajdani szenvedélybeteg sohasem fog újra kísértést érezni. A visszaesés lehetőségével való szembenézés sok segítő program kulcsfontosságú része. ,Nem elég. ha az embereknek egyszerűen csak azt tanácsoljuk, hogy mondjanak nemet – szögezi le Howard J. Schaffer, a Harvard Egyetem pszichológusa. – Meg kell tanítanunk őket arra is, hogy mi a teendő az olyan helyzetekben, amikor a kísértés a legnagyobb.”

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás