Kezdőlap / Függőségek / Az alkoholfüggőség kezelése

Az alkoholfüggőség kezelése

Az alkoholfüggőség kezelése rendkívül összetett folyamat, mivel egyszerre kell kezelni az elvonási tüneteket, a kialakult károsodásokat, betegségeket, valamint az alkohol utáni vágy mértékét. A kezelés végső célja az, hogy a beteg ellen tudjon állni a rendszeres alkoholfogyasztásnak, és a kialakult testi, vagy lelki elváltozások helyre álljanak. Mivel minden függő esete más, így egységes kezelés, vagy orvosság nem létezik. Nagyon fontos, hogy a beteg akarjon gyógyulni, és a hozzátartozók segítsék azt, ne hátráltassák.
Első lépésként minden esetben fel kell keresni egy orvost, aki szükség esetén gyógyszerekkel segít csökkenteni a mellékhatásokat, és gyógyítja a kialakult szövődményeket, valamint legtöbbször célszerű felkeresni egy pszichiátriai szakembert, aki az alkoholfüggőség kialakulásának okát deríti fel, ezzel elősegítve azt, hogy a beteg nem esik vissza. Egy súlyosan alkoholfüggő személytől nem szabad elvárni, hogy egyik percről a másikra abbahagyja az ivást. A legfontosabb hangsúly a fokozatosság! A betegnek el kell érnie az önmegtartóztatást, meg kell tanulnia a kitűzött célnál abbahagyni az ivást. A fokozatosság mértékét a megvonási tünetek erősségei adják meg. Ha túl erős tüneteket produkál a beteg, az azt jelenti, túl nagy lépésekben haladunk. Ez azért baj, mert a beteg jó eséllyel vissza fog esni. A családnak, és a barátoknak a támogató szerepe éppolyan fontos, mint a beteg akarata. Általában egyedül nem képesek elvégezni egy tartós rehabilitációs kezelést. Nem szabad a betegeket érzelemmel, vagy egyéb módon zsarolni, viszont számukra elérhető célt ki kell tűzni. Ha megfelelően vannak motiválva, jelentősen csökken a visszaesés lehetősége. Az egyedül leszokni akaróknak alig 10%-a eredményes, míg a segítséggel rendelkezőknél elérheti a 70%-ot is.
Mindenképpen számolni kell azzal a ténnyel, hogy az alkoholról való leszokás hosszú folyamat. Akár 1-2 év is lehet. Éppen ezért, hogy a családtagok, vagy barátok válláról levegyen egy kis tehert, érdemes ellátogatni pszichoterápiás kezelésekre. Azonkívül, hogy ezek elősegítik a gyorsabb gyógyulást, a betegek ezeken a csoportterápiákon megtanulják kezelni az esetleges dühkitöréseiket, agressziójukat. Elsőre talán feleslegesnek tűnhet, azonban az eredményes leszokás érdekében minden lehetőséget ki kell használni.
Ha valaki hosszú évtizedek alatt alkoholfüggő lett, és sikeresen leszokott, sokszor ő, és környezete abba a hibába esik, hogy soha többet nem fogyaszt alkoholt. Ez nincs így az alkohol fogyasztásának a mértékét kell betartani. Sokkal rosszabb lelki hatást kelt a tény, hogy míg körülötte mindenki pezsgővel ünnepel, ő almalét szürcsölget. Épp ezért nem kizárni kell az életükből az alkoholt, csupán kordában tartani a mennyiséget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás