Kezdőlap / Függőségek / Az alkoholfüggőség fizikai veszélyei

Az alkoholfüggőség fizikai veszélyei

Az alkohol függőség kialakulásához 10-15 év szükséges, azonban e hosszú évek ivászata során különböző komplikációkkal találkozhatunk. Alapvetően két irányt különíthetünk el, a testi, és a lelki elváltozásokat.
A testi elváltozások, olyan betegségek, melyek többnyire gyógyszeresen kezelhetőek, vagy valamely mértékben visszafordíthatóak. Ám nem a végtelenségig. Olykor a kialakult probléma már csak műtéttel orvosolható, olykor még azzal sem. Az alkoholt a májunk bontja le ecetsavra és vízre. Ez azonban lassú folyamat, és kellemetlen mellékhatásokkal, úgynevezett másnapossággal jár. A fokozott máj terhelés miatt megnövekedik az enzimtermelés, aminek következtében napról napra több alkoholt egyre gyorsabban tud szervezetünk lebontani. Egy idő után már olyan mennyiségű szeszt is fel tud dolgozni, amennyitől egy átlag ember már eszméletvesztést, esetleg halált szenvedne el. Ennek azonban ára van. Májunk elkezd megnagyobbodni, majd mikor teljesen kikészül lassan összezsugorodik. Mivel máj nélkül nem nagyon lehet élni, így ez a komplikáció végzetes is lehet, de mivel májunk az egyik leggyorsabban regenerálódó szervünk, ha időben felismerik a betegséget, kezelni lehet.
Az idegrendszer sem ússza meg mellékhatások nélkül. Az alkohol hatására az idegpályák lassabbak lesznek, és mivel gátolva vannak az agysejtek, illetve az agyi idegsejtek, az agy egyre erősebb impulzusokat küld ki. Ám ha kijózanodott a beteg megszűnnek ezek a gátló tényezők, és újra normál iramban működnek az idegsejtek. Ezt a sebességet viszont nem képes az agy egyik pillanatról a másikra felvenni. Így egyszerre túl sok, és túl erős ingerület érkezik be, amit az agy feldolgozni képtelen. Ennek hatása erős fejfájás, valamint agresszió formájában jelenik meg. Az alkoholfüggők ezért érzik úgy, hogy pár pohár ital után már nem fáj a fejük, mivel újra visszasüllyedtek az ingerületek a megfelelő sebességre.
Fiatalok, illetve növésben lévők esetében szinte bármilyen betegség létrejöhet. Az alkohol erősen sejtromboló hatású, de a fiatalok sejtjei még sokkal rugalmasabbak. Egy 16 éves gyerek rendszeres alkoholfogyasztással 20-22 éves korára már alkoholfüggő lehet, míg 25-30 éves korára már a súlyosan alkoholfüggő kategóriába tartozhat. Még rosszabb a helyzet, hogyha terhes nő lesz alkoholfüggő, hiszen a fejlődő magzat már születése előtt olyan sérüléseket szenvedhet el, amelyeket egész életén át magával cipel.
Férfiak esetében számolni kell azzal is, hogy az alkoholfüggőség egyik mellékhatása az impotencia, mely a legtöbb esetben a leszokás után visszaáll, ám előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások. A nők sincsenek sokkal jobb helyzetben, és bár biológiailag szervezetük sokkal jobban védett, mint a férfiaké súlyos depressziós tünetek alakulhatnak ki, melyek az egész család életét tönkre tehetik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás