Kezdőlap / Függőségek / Az alkoholfüggőség pszichológiai hatásai

Az alkoholfüggőség pszichológiai hatásai

Az alkoholfüggőség egy betegség. És bár másfél évtized is szükséges lehet a kialakulásához, sokan nem veszik azt figyelembe, hogy ez alatt a 15 év alatt legtöbb esetben valamilyen pszichológiai eset áll. Ez lehet családi, vagy munkahelyi jellegű, de adódhat kisebbségi komplexusból, vagy valamely másik betegség mellékhatásából. Gyakorta előfordul az elején szorongás, vagy depresszió, a munkahelyén a teljesítménye lecsökken, egyre gyakrabban van konfliktus a családtagokkal, barátokkal.
Az alkoholfüggőség kialakulása közben megfigyelhető egyfajta önsajnálat, vagy reményvesztettség. Ezt übereli felül az alkoholizmussal járó megváltozott egó-képük, mely agressziót, és dühöt hordoz magában. A háttérben persze továbbra is ott húzódik a magányosság, bizalmatlanság, reményvesztettség, depresszió, és sok más negatív érzelem.
Az alkoholfüggők személyisége jelentősen megváltozik, hiszen sem testileg, sem lelkileg nincsenek jó állapotban. Agressziójuk a családra, közeli barátokra is kihat. Olykor már kifejezetten rosszindulatúak, sőt gonoszak. Ez egyrészt a megváltozott én-kép miatt van, másrészt az alkohol okozta agyi folyamatok megzavarása is jelentősen közrejátszik. Az agyi folyamatok lassulása nem csak memóriavesztéssel, és butulással jár. Az agyi impulzusok változási gyakorisága fájdalommal jár, így lelkileg is enyhítő hatásnak érzik a függők az első 2-3 pohárkát. Részben ebből fakad a sóvárgás is, az az ellenállhatatlanság, mely mindennapossá teszi az ivászatot. Azonban nem tudja letenni a poharat, és kényszeresen issza a következőt, és a következőt.
A napon belüli lerészegedés lelki hatását nyomon lehet követni, de elég nehéz, hiszen a függő ember hangulata rendkívül gyorsan változik. Elsőként a kissé ideges emberből nyugodtabb lesz, Ekkor kezdenek az agyi folyamatok újra lelassulni, így azok már nem fejtenek ki fájdalmat. Ezt követően előjönnek a pszichológiai problémák, gondok, melyektől depressziós hangulat lesz úrrá. Mélabú, és önsajnálat kíséri tovább a következő 2-3 pohár italt. Majd a torzult ego-kép lázad ez ellen, és a beteg kötekedővé válik. Ezt követően már erős agresszivitás figyelhető meg, melyet egyensúlyvesztés, és kontrollvesztés kísér.
A lelki állapot az alkoholfüggők gyógyulása során a legtöbb esetben helyre állhat, de feltétlen szükséges szakember segítségét kérni, a tartós hatás elérése érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás