Az alkoholról

Ahogy a mondás tartja: a szerelem öl, butít és nyomorba dönt, de napjainkban ugyanez áll az alkoholra is, mely társadalmunk egy legnagyobb problémáját képezi.
A napi bizonytalanság, a szociális biztonság elvesztése az emberek egy csoportját a „mámorba” hajszolja, kikapcsolják a napi gondokat, úgy érzik, hogy ez menekülés és felszabadulás, nem veszik észre, hogy önmagukat és környezetüket egyaránt roncsolják, idegileg, lelkileg és emberileg egyaránt.
Ugyanakkor elítélni senkit és semmit nem lehet, hiszen minden egyéni sorsban más tragédia rejlik, más az ok. Mert az ok mindenhol szerepel, ahogy a bűnbak keresése is.
Manapság szerencsére igénybe lehet venni anoním segítséget is, talán ez a leghumánosabb megoldás, amit a mai társadalom nyújthat. Senkinek nem kell tudnia róla, bár a hozzátartozók nagy valószínűséggel tisztában lesznek vele, ez az optimálisabb eset. És a legtöbb esetben pozitív, hiszen a „beteg” is gyógyulni akar.
A másik véglet, amikor valaki nem ismeri a mértéket, a határt, nincs önkontrollja és jön a delírium tremens nevű betegség, mely akár halálos kimenetelű is lehet.
Alkohol megvonásos tünet együttes, mely az esetek többségében kórházi ellátást igényel, hiszen a pácienst téveszmék gyötrik és szervi tünetekkel is jár. Ez az állapot akkor lép fel, ha valaki telítődött már az alkohollal és hirtelen le akarja tenni a poharat. Lásd: Amy Winehouse. Sajnos nem kizárt a halálos kimenetel sem. Lefolyása során különböző pszichés-, vegetatív idegrendszeri izgalmi- és testi tünetek alakulnak ki, ezért az életfunkciók észlelése, folyamatos felügyelete szükséges.
A gyógyulási esélyek igen jók, de fontos a felügyelet, hogy valaki legyen a beteggel, de a legoptimálisabb megoldást a kórház jelenti. A delírium lefolyása általában 3-8 nappal az ivás abbahagyását követően jelentkezik, és minimum 2-4 napig eltarthat, de inkább tovább.
Ha a delírium véget ért, szövődmények alakulhatnak ki, mint például keringési elégtelenség, tüdőgyulladás, vese-, illetve májműködési elégtelenség. További „visszamaradást okozhat a szellemi hanyatlás, a Korsakoff-szindróma, alvászavar, depresszió, ingerlékenység, vagy érzelmi labilitás, ami akár egy éven át tarthat.
Mint láthattuk ez egy betegség, a beteget nem minősíteni és elhagyni kell, sőt! Érezze azt, hogy a szociális kapcsolatai a helyükön működnek, nincs egyedül, nem szabad, hogy az üvegben lássa a társat.
Fontos a teljes körű rehabilitáció, a társadalomba való visszailleszkedés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás