Kezdőlap / Társadalom / Használt sütőolajat a benzinkútra!

Használt sütőolajat a benzinkútra!

Tankoláskor nemcsak az üzemanyag árától, hanem a már használt sütőolajtól is megszabadulhatunk.
Az elmúlt hónapokban a Mol Nyrt. környezetbarát megoldásként, 100 benzinkútjánál a használt étolaj gyűjtésére szolgáló tartályokat helyezett el, s ősztől újabb 50 töltőállomáson teremti majd meg a sütőolaj leadásának a lehetőségét. A töltőállomáson egy hatvanliteres hordóban gyűjtik a használt étolajat.
S, hogy a szolgáltatásra mennyire nagy szükség van, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az üzemanyag-forgalmazó társaság május végén szervezett akciója keretében 9 hét alatt országosan több mint 9 tonna használt étolaj gyűlt össze a 100 benzinkútnál.
S, hogy mi lesz a sorsa az összegyűjtött étolajnak? A töltőállomásokról a Biofilter Kft. szállítja el, majd tisztítás után eljuttatja a komáromi Rossi Biofuel üzembe, ahol olyan biodízel üzemanyagot állítanak elő belőle, amelyet bio komponenskén kevernek a Mol finomítóiban előállított dízel üzemanyagokba. Azok egyötöde egyébként már a környezetet kímélő módon újrahasznosított sütőolajból készül, jelentősen csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A szolgáltatás megszervezése azért is hasznos, mert míg a vendéglátóhelyeket évek óta jogszabály kötelezi a használt étolaj összegyűjtésére, a háztartásokban keletkezett olajnak csak kis része kerül az azt környezetbarát módon gyűjtő hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, a többi a lefolyókban, vagy a szemétben végzi.
Azon túl, hogy mindkettő károsítja a környezetet, a csővezetékekbe került olaj – a háztartásoknak komoly anyagi kiadást jelentő – dugulást okozhat, összességében növeli a szennyvíz tisztításának költségeit, a szemétben pedig nehezen lebomló hulladékként jelenik meg. Ha pedig akár szándékosan, akár véletlenül a folyókba, tavakba kerül, egyetlen csepp használt olaj akár ezerliternyi vizet is elszennyezhet.
A víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, s hozzájárul a vízi élőlények pusztulásához. A használt étolaj gyűjtésére tehát már van környezetbarát, egyszerű megoldás, most már rajtunk múlik, élünk-e vele.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás