Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / A gyermek itt áldás, ott kényszer

A gyermek itt áldás, ott kényszer

Nem mindig a szülők döntésén múlik a nők munkavállalási esélyeit 50 százalékkal rontja, míg a férfiakét 15 százalékkal javítja, ha van gyermekük. A gyermekeknél 8 és 18 hónapos kor körül jelentkezik az úgynevezett szeparációs szorongás. A túlzott szorongás jelentős szenvedést okoz a gyermeknek, s ez megnehezíti a mindennapi életét. A pszichológia ezért kétéves kortól ajánlja a gyermek közösségbe kerülését. Európában Magyarország az utolsó helyen áll a nők munkába való visszaillesztését illetően. Nagyon kevés lehetőség van távmunkára, részmunkaidőre, az anyaság intézménye nincs elfogadva. Kevés a bölcsődei férőhely. Jelenleg a gyermekek 10 százaléka jár bölcsődébe, míg 0 százalékra lenne igény. Vannak már elszórtan családi napközik és magánóvodák, amelyek fogadnák a kisgyermekeket és széles körű szolgáltatásokat nyújtanak, azonban ezek díját kevés szülő tudja kifizetni. Anyagi okokból az állami intézményeket részesítik előnyben, vidéken azonban sok helyen nincs bölcsőde. Problémát jelent az is, hogy a gyed összegét maximalizálták.
Ha egy anyuka jól keres a munkahelyén, a gyed kiesést jelent a családi kasszában.
A gyed lejárt után pedig a gyes alacsony összege mindenkinek nagy visszaesés.
Gyes/gyed után a nők egyharmada tud visszamenni munkahelyére, 10 százalékának megszűnt a munkahelye, a többieknek valamilyen nehézséggel kell szembenézni. A gyakorlatban előfordul, hogy a visszatérő kismamát csak addig foglalkoztatják régi munkakörében, ameddig azt a törvény előírja, majd olyan más jellegű munkát ajánlanak neki, amelyet nem tud, vagy nem akar elfogadni, így inkább kilép.
Az is gyakori, hogy bár a munkavállaló a terhesség előrehaladott állapotáig elvégzi feladatait, később azonban minden kapcsolata megszakad a munkahelyével ezért, mire visszatér, szinte idegenként fogadják. Sokan kényszerből vállalják a második vagy harmadik gyermeket, mert vagy nincs munkájuk, vagy tudják, hogy nem várják vissza munkahelyükön.
Magyarországon a családtervezés nem a szülők megbeszélése, döntése alapján történik, hanem a gazdasági, társadalmi szervezetek határozzák meg, hogy mikor és hány gyermeket vállalunk. A nők munkavállalási esélyeit 50 százalékkal rontja, ha van 6 év alatti gyermekük, míg a férfiakét 15 százalékkal javítja. Ugyanis megbízhatóbbnak gondolják a gyermekes apukákat. Nem véletlen, hogy az apák mindössze 1 százaléka marad ma otthon gyesen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen is szülőnek lenni?

Hát nem könnyű. Az ember már megszületése előtt rengeteg feladatot hárít a szülőkre. Hangsúlyozni lehetne …

Hozzászólás