Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az allergia kezelése

Az allergia kezelése

Minden allergiás kezelés alapja az allergén kerülése, amennyiben lehetséges. Ez remélhetőleg javulást eredményez, bármi legyen is a kiváltó ok. A szezonális szénanáthánál nyilvánvaló, hogy a pollenidény elmúltával a tünetek is megszűnnek.
A munkahelyi asztma esetében, amennyiben időben sikerül felismerni a betegséget, javulást hoz, ha a betegségben szenvedőt eltávolítjuk az allergén környezetből. Továbbá az allergiás bőrbetegségek, mint például a kontakt ekcéma is enyhül, ha sikerül azonosítani és elkerülni az allergia okát.
Számos gyógyszeres terápia alkalmazható az allergiák különböző típusainak kezelésére. Ezek nem gyógyítanak ki az allergiából, és gyakran előfordul, hogy a gyógyszeres terápia befejeztével a betegség visszatér. Azok számára azonban, akiknek tünetei mindennaposak, könnyebbé teheti a kezelés a betegséggel való együttélést.
Az antihisztamin elnevezésű gyógyszercsoport használható a szemre, az orra, vagy bevehető szájon át alkalmazandó gyógyszer formájában is. Ahogyan az elnevezés is mutatja, az antihisztaminok a szervezetben található hisztamin szintjét ellensúlyozza. A hisztamin az egyik legfontosabb olyan anyag, amely az allergiás reakció során termelődik, és a tapasztalható kellemetlen tünetek egyik fő okozója.
Az allergiás gyulladás kialakulása az alapvető oka az asztmának, a náthának, a kötőhártya-gyulladásnak és az ekcémának. Azok a gyógyszerek enyhítik leginkább e betegségek tüneteit, amelyek magát a gyulladást csökkentik. A legfőbb gyulladáscsökkentő szerek a kortikoszteroidok, melyek gyakorlatilag bármilyen formában bevihetőek a szervezetbe. Spray, aerosol, csepp, krém, kenőcs formájában egyaránt hatásos a különböző allergiatípusok kezelésében. Ezt a fajta gyógymódot rendszeresen kell alkalmazni, ám a tünetek akut kezelésére nem ez a módszer javasolt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás