Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Otthonunk páratartalma

Otthonunk páratartalma

A jó szellőzés a ház áporodott, szennyezett levegőjét kinti, kevésbé szennyezett levegővel cseréli fel. A szellőztetés egyik legfőbb célja az, hogy eltávolítsuk a felesleges páratartalmat, amelyből egy átlagos család meglepően sokat termel.
A helytelen szellőzésből adódó gondok akkor jelentkeznek, amikor az energiatakarékosság jegyében olyan lépésekre szánjuk el magunkat, mint a kettős üvegezésű ablakok beépítése, vagy a tökéletes szigetelési rendszer kialakítása. Ezzel lezárjuk a levegő áramlásának útját, csökkentve ezzel a megfelelő mértékű szellőzést. Ezzel együtt nő a levegő páratartalma és a szennyező anyagok mennyisége.
A levegő mindig tartalmaz párát, legtöbbször szemmel nem látható formában. Az alacsony páratartalmú levegő száraznak tűnik, mely rosszat jelent a házi poratkák számára, hiszen nehezebb megszerezniük a levegőből a létfenntartásukhoz szükséges nedvességet. Az atkák és a penészgombák magas páratartalmú levegő esetében gyorsabban és hatékonyabban szaporodnak. Magas páratartalom esetében a nedvesség könnyebben kicsapódik a hideg felületeken, mint például az ablakpárkányon, és megindul a penészedés, mely szintén allergiát kiváltó tényező.
Helyes tehát, ha résnyire nyitott hálószoba ablak mellett alszunk. A friss, hűvös levegő beáramlása csökkenti a páratartalmat, megszüntetve ezzel a poratkák szaporodásának táptalaját. Ha azonban a hideg levegő asztmás tüneteket vált ki, ne hagyjuk nyitva az ablakot éjszakára. A pollenallergiában szenvedők számára sem a legmegfelelőbb az esti óra a szellőztetésre, hiszen ilyenkor magasabb a pollen koncentráció a levegőben. Főzés és fürdés után szintén szellőztessünk, hogy a felesleges pára távozhasson a lakásból.
Otthonunk levegőjének folytonos cseréje, a páratartalom csökkentése első lépésként szolgálhat allergiánk leküzdésében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás