Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az allergiás nátha

Az allergiás nátha

A késő nyár bővelkedik az allergénekben.A levegőben még jelen vannak a gyompollenek, közöttük is az első helyen a vannak a hosszú száraz nyarat kedvelő, gyorsan szaporodó parlagfű, és az üröm. Nedves időben pedig , a lehulló avar megjelenésével számolni lehet a levegőbe kerülő penészgombaspórákkal is, ezek sokakra hatnak.

Enyhébb és súlyosabb panaszok

Szerencsére az allergiás náthások negyedének olyan enyhék a tüsszögéssel, vizes orrfolyással, esetleg szemviszketéssel járó tünetei, hogy nem is fordulnak orvoshoz. De ha a panaszok akadályozzák a napi tevékenységet, nem elegendő a várakozás, hogy ” majd csak elmúlik” mentalitás. A baba orrdugulás miatti nyugtalan alvása, forgolódása kihat a szülők éjszakáira, kialvatlanságuk pedig a nappali munkájukra is.

Elkerülő hadművelet

Ha hetente négy napnál tovább jelentkeznek panaszok, legalább egy hónapon át, és zavarják az alvást, a napi tevékenységet, minden lehetséges allergént elkerülőeljárást be kell vetni, az életkornak megfelelő adagolt gyógyszerek mellett. Meg kell próbálni elkerülni a nagy pollenterhelésű időszakokat vagy ezek egy részét, a szabadság időzítésével is. Sz őszi-téli hónapokban a hatásos hőszigetelés következtében a lakásban termelődő pára lecsapódhat ami jó táptalajt nyújt a lakáson belüli penész elszaporodásának. A páratartalom megfelelő elvezetéséről nem csak a fürdőszobában, hanem a konyhában ( szellőztetéssel, elszívó berendezéssel) is érdemes gondoskodni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás