Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A gyerekek allergiája

A gyerekek allergiája

A nyár végi- őszi meleget mindenki szereti. Az allergiások szeme azonban koránt sem a meghatottságtól könnyes ilyenkor. Tüsszögnek folyik az orruk, egyeseknek még asztmás köhögés, nehéz légzést is hoz ez az időszak.

Enyhébb esetekben segíthet az orr ismételt sóoldatos öblítése, amelyet orvos segítsége nélkül is bármely életkorban kis csecsemőknél is alkalmazhatunk, a nátha eredetétől függetlenül. Hazatérve a gyermek ruháját cseréljük ki , fürdessük meg, és haját arcát mossuk meg. emellett az orrát is kimoshatjuk. A sós víz becseppentése után szívjuk le a baba orrát, majd ismételjük meg az eljárást, Így megszabadítjuk az orrnyálkahártyát a nap során a felső légutakba tapadt allergénektől, virágporszemektől.

Gyógyszeres kezelés esetén, az enyhe vagy rövid ideig tartó allergiás náthában rendszerint a szájon át szedendő antihisztamint javasoljuk.

Súlyos allergiás nátha esetén leggyakrabban a helyileg orrba juttatott szteroidtartalmú oldatokat többnyire antihisztaminnal együtt alkalmazzák. A szájon át szedendő antihisztamin -tartalmú tabletták, szirupok vagy cseppek az allergiás nátha valamennyi tünetét csökkentik. Egyes esetekben azonban csökkentik a koncentráló képességet, és nyugtató mellékhatásuk lehet. Szerencsére ez gyermekeknél igen ritka. Minden készítménynél meg kell győződni róla, hogy az adott korú babának adható-e, és milyen dózisban. Gyermekeknél a recept nélkül kapható antihisztaminok esetében is javasolt az orvos tanács kikérése.

Sokan idegenkednek a szteroidtartalmú oldatok tartós orrba alkalmazásától, pedig sok betegnél ez a kezelés a leghatékonyabb. A tablettában, vagy injekcióban adott , valódi mellékhatásokkal járó szteroiddal ellentétben, a legújabb csak az orrban használt , helyileg ható teljes testre gyakorolt hatása elhanyagolható. Több közülük, már hatéves kortól, egyesek négyéves kortól adhatók. Körülbelül egy hét rendszeres alkalmazás után fejtik ki teljes hatásukat. Mellettük az allergiás náthás gyermekeknek egyáltalán nincs szükségük tablettában vagy injekcióban adott szteroidra.

Azz orrba juttatott szteroidok csak receptre kaphatók. A legkisebb gyermekek kellő tapasztalat hiányában az alkalmazási előírások megadott életkori korlátok miatt nem jutnak hozzá e szerekhez.

A szezonnal múló allergiás náthában ősszel, tél elején, amikor tünetmentessé válhat az allergiás, érdemes átgondolni az allergiakeltő anyagokra specifikusan ható, oki kezelésnek számító úgynevezett allergiavakcinációs kezelést is, amelyet allergológus szakemberrel kell megvitatni. Ezzel, szerencsés esetben, a következő év allergiaszezonjában újra jelentkező tünetekkel lehet enyhíteni, kivédeni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás