Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az ételallergia népbetegség

Az ételallergia népbetegség

Az ételallergia nem összekeverendő az ételintoleranciával. Utóbbi bizonyos ételek elfogyasztása esetén jár kellemetlen tünetekkel, mivel az irritálja az emésztőrendszert, míg a valódi ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti. A két betegség tünetegyüttese nagyon hasonló, így csak vizsgálatokkal lehet kizárni az egyiket illetve a másikat. Célszerű azonban megfigyelni a tünetek kialakulásának gyakoriságát, ugyanis míg ételallergia esetén minden esetben kialakulnak a tünetek, ha fogyasztunk a kérdéses élelmiszerből, addig intolerancia fennállásakor kis adagokban problémamentesen lehet az adott ételt elfogyasztani, az nem fog tünetekkel járni.
Ételallergia esetén bizonyos élelmiszer összetevőket ellenségnek tekint az emberi szervezet és ezért védekezik ellene. Leggyakoribb a valamilyen fehérjére történő rossz válaszreakció.
Legsűrűbben gyermekkorban fordul elő, amelyet idővel a kicsik 90%-a kinő – ez azonban általában a mogyoróra, dióra, halra nem vonatkozik. Az előbbieken túl sűrűn előfordul a tej, eper, málna, tojás és a búza allergia is. Általában emésztési zavarokkal, csalánkiütéssel, testrészek duzzanatával jár, azonban ritkán előfordulhatnak életveszélyes tünetek is, mint például a légutak szűkülete és a vérnyomás leesése.
A felnőtt lakosság kb. 3-4%-át érinti az ételallergia, gyermekkorban pedig ennek a dupláját. Az étel-intolerancia azonban ennél jóval gyakoribb. Sajnálatos módon a glutén –és laktózallergia igencsak növekvő tendenciát mutat, 50 év alatt a betegek száma a négyszeresére nőtt. Érdekes adat, hogy 70%-a nőnemű az ételallergiásoknak. Amennyiben a kisgyermeknek az egyik szülője szenved valamilyen ételallergiától, úgy 30% esélye van arra, hogy ő is allergiás lesz, ha mindkettő, akkor 60%. Problémát jelent még a téves öndiagnózis: nagyon sokan úgy vélik ugyanis, hogy allergiásak valamilyen ételre, azonban csak ötödük az, aki ténylegesen allergiás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás