Az almacsiga

Az almacsiga a trópusi területek édes vizeiben őshonos csigafajta. Az almacsiga (Ampullariidae) a szép külsesjének köszönhetően egyre kedvelt akváriumi állattá vált.
Az almacsiga élőhelye igen változatos, megtalálható mocsarakban, tavakban és folyamokban egyaránt. Mivel kettős légrendszere van, kopoltyúval de tüdővel is rendelkezik, így a kevés oxigéntartalmú vizekben is életben marad. A másik különlegessége, hogy, a csigaházát betudja csukni, ez akkor jó, amikor beköszönt az aszály. Ilyenkor beássa magát a talajba és becsukja ajtaját amely védi a kiszáradástól és a ragadozóktól. Az almacsiga nagy étvágyú és igényes állat.
Ha akváriumban akarjuk tartani, akkor ne tegyük össze túl nagy, illetve csigaevő halakkal. Akváriumban, ha elegendő mennyiségű élelmet adunk neki, akkor nem falja fel a vízinövényeinket sem. Adhatunk nekik salátalevelet, főtt, apróra vágott zöldséget, például, sárgarépát, karalábét, spenótot és zellert. Alkalomadtán kapjanak vörös szúnyoglárvát is, de ezt a haletetéssel együtt is adhatjuk.
Vigyázzunk, mert könnyen megszöknek.
Egy közepes méretű almacsigának 10 liter vízre van szüksége, az ideális vízhőmérséklet 20-26°C. Az almacsiga tojással szaporodik. A nőstény több órán keresztül rakja a tojásokat a vízfelszín közelében lévő tárgyakral 100, de akár 1000 tojást is lerakhat egyszerre. A kiscsigák 2-4 hét múlva kelnek ki és esnek a vízbe. A kiscsigák 2-4 hét alatt 2 centiméteresre nőnek.
A legismertebb almacsigák az 50-60 mm-es rejtélyes csiga a Pomacea bridgesii , a sárga Pomacea canaliculata,és a nagy termetű, lapos házú óriás cölöpszarvú csiga a Marisa cornuarietis.

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás