Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A csíkós szöcskeegér

A csíkós szöcskeegér

A csíkos szöcskeegér kizárólag Magyarországon fordul elő a vadonban. Azonban hazánkban is ritka fajtának számít, sőt már 80 éve azt hitték, hogy kihalt ez a vad egér fajta. Azonban 80 év után 2006-ban a borsodi Mezőségben sikerül élő példányt elfogni. Erről az egérről először 1843-ból maradtak fent írások, amikor Petényi Salamon János, a Magyar Nemzeti Múzeum állatárának felügyelője Tiszaföldváron megtalálta egy példányát .A csíkos szöcskeegeret Petényi írta le új fajtaként. Az utolsó vadon élő példányt 1926-ban sikerült elfogni, ezután bár keresték, de sokáig nem találkoztak vele. Egészen 2006-ig, amikor újra sikerült 22 példányt élve befogni .
A csíkos szöcske egér teste kicsi, a feje hosszúkás, a kicsi füle szőrös és fekete foltos lekerekített. A szőrzet alapszíne sárgás, vagy szürkés barna, fekete csíkos mintázattal. A farka hosszabb, mint a teste.
Téli álmot alszik. Kedvelt élőhelye a bogáncsos területek. A csíkos szöcske egér fő tápláléka a rovarok és azon belül is elsősorban a szöcskék és a sáskák. A növények közül a borsót szereti a legjobban.Bár vadon élő,azonban szelíd állat, kézben tartva nem harap. A szöcske egér „oroszlán” módjára vadászik, üldözi a szöcskéket, mely e kedvenc tápláléka. A terráriumban együtt tartott egerek akár közösen is táplálkoznak, megosztják a zsákmányukat . A föld alatti fészkét csak éjjel, táplálékszerzéskor hagyja el, egyébként rejtőzködő életmódot él. Az odúja kijáratát eltömi a hívatlan vendégek elől. A táplálékot egész nyáron gyűjtögeti . Tavasztól – őszig közösen párjával a fészekben tartózkodik, eltérően a többi egértől a nőstény akkor sem űzi el a hímet, ha kölykei vannak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Játék a kis muszogóval

Észrevettük már, hogy nyuszikánk gyakran előszeretettel rágcsálja a lelógó ruhákat, az elérhető, és rendkívül vonzó …

Hozzászólás