Az álomkór

Az álomkór egy szinte megelőzhetetlen fertőző betegség.Afrikában a trópusi területeken,a cecelegyek szúrásával terjed.
Szúrásuk által agyvelő és agyhártyagyulladás következik be.Évente 20-25 ezer emberen diagnosztizálják a betegséget,És naponta sajnos naponta 100-120 halálos áldozatot követel.
A cecelégy csípése fájdalmatlan,szinte észre sem vesszük.Néhány nap múlva viszont a csípés helyén fájdalmas duzzanat és bőrpír jelentkezik,melyet magas láz,fejfájás és verejtékezés követ.E következtében a nyirokcsomók az egész testben megnagyobbodnak.
Majd a betegség ezt követő szakaszában a paraziták megtámadják a központi idegrendszert,és ott gyulladást okoznak,és kialakulnak az álomkórra jellemző tünetek.Személyiség változás,érzékzavarok jönnek létre.A betegnél aluszékonyság,fej fájás,láz és bénulás is kialakulhat.Ennek következtében elmegy az étvágya,nem eszik és ez teljes legyengüléshez vezet.Ennek következtében szívizom gyulladás merülhet fel,ami 6 hónap leforgása alatt halálhoz vezet.
A betegség diagnosztizálására laboratóriumi és bakteriológiai vizsgálatokat végeznek el.A vérből és az agyvízből mikroszkóppal mozgékony kórokozókat mutatnak ki.És a nyirokcsomóból vett szövetmintából is kimutathatók a jelen lévő kórokozók.
A betegség megelőzése céljából,fontos,hogy járványveszélyes helyeken hosszú ujjú inget és nadrágot viseljünk.Azonban a leghatékonyabb védekezési mód a rovarok folyamatos irtása.
A betegség csak ott terjed emberről emberre,ahol él a cecelégy.A behurcolt esetek nem fertőznek tovább.
A betegségből kigyógyult személyeknél jelentős idegrendszeri maradványtünetekkel kell számolni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply