Kezdőlap / Társadalom / Mi lesz a növekvő tartozással?

Mi lesz a növekvő tartozással?

Nagyon magas a svájci frank árfolyama, így emelkednek a devizahitelek törlesztő részletei. Mi lesz a hitelesekkel?
Bizonyára sokan teszik fel ezeket a kérdéseket maguknak a napokban, egyértelmű válasz azonban nincs. A forint gyengülésével jelentősen a svájci frankban eladósodott hitelfelvevők augusztusi törlesztő részlete, ráadásul nemcsak a tőkét és a kamatokat kell a gyengébb árfolyamon, tehát drágábban megfizetni, de a felszámított kezelési költség is emelkedik, noha annak elvileg nincs árfolyamkockázata. Egy átlagos, 5 millió forint körüli,
25 éves futamidejű, svájci frankban felvett hitel törlesztő részlete az áprilisi 50 ezer forint körüli összegről több mint 10 ezer forinttal, 60 ezer fölé nőhet. Így nem meglepő, ha sokan kérnek tanácsot, mit tegyenek?
Sokan szeretnének megszabadulni svájci frank alapú hitelüktől, de teljesen tanácstalanok.
Bár ha valaki átváltja más devizára, vagy forint alapú hitelre tartozását, akkor is veszít, de nagyobb a valószínűsége, hogy ilyen kiszámíthatatlan helyzetbe nem kerül.
Az államilag támogatott hitelek, a jelenlegi helyzetben is jobb megoldásnak tűnnek, mint a rohamosan emelkedő svájci frank. A forint alapú hiteleknél kiszámítható a törlesztő részlet, hiszen ezen nem lehet változtatni, és nem kerül ilyen helyzetbe az adós.
Magyarországon szinte minden második családban van deviza alapú hitel, autóra, lakásra, vagy egyéb ingatlanra. Az autó talán valamivel egyszerűbb, viszi a bank, ám a lakásból albérletbe költözni úgy, hogy a tartozás továbbra is fennáll, nem egyszerű.
A devizahitelesek egy részének – a lakásfedezetű devizahitellel rendelkezőknek – az árfolyamgát életbe lépése hozhat majd könnyítést, de ezt legkorábban az októberi törlesztéskor érezhetik. Az árfolyam rögzítését augusztus 12-től kérhetik bankjuktól az érintettek. Javulás nem várható, sőt, érezhető és látható, hogy nagyon nagy a pánik és nem csak a hitelesek körében. Az amerikai gazdaság leminősítése új világválsággal fenyeget, így mitől lenne olcsóbb a frank? Svájc egy erős ország, erős gazdasággal. A svájci jegybank nem emelt kamatot az elmúlt évben, mi lesz, ha most emel? Ez a hitel-kamat oldalon újabb 2-3 százalékot jelent. 160-180 forint soha nem lesz újra a svájci frank.
Az emberek ott tartanak ma, hogy érdemes-e fizetni a hitelük törlesztő részletét.
A kétkedés jogos, hiszen hiába adja fel valaki a hitelt, a lakást, a tartozása sajnos megmarad. Amerikában, ha egy bank hitelt nyújtott egy ingatlanra, akkor bármi is történik, a banknak azzal az ingatlannal kell rendelkeznie, ha azt fél áron tudja eladni, akkor felét elbukta a bank. Olyan nincs, hogy pót ingatlant kér később az árfolyamváltozás és az ingatlan értékének változása miatt, akár a szülők ingatlanját is, sőt vonják majd a fizetéséből, majd a nyugdíjából, végül megöröklik a gyerekek az adósságot. Sajnos ma Magyarországon ez így működik. Fizetjük a hitelünket, majd évek múlva belebukunk a duplájára nőtt törlesztés miatt, már senki nem tud anyagi segítséget nyújtani a családban, rokonságban. Az ingatlant a végrehajtó eladja a piaci ár 50-60 százalékáért és mi tartozunk tovább egy életen át.
Szerintem ez felháborító és megengedhetetlen, de biztos vagyok benne, hogy ez majd megváltozik akkor, amikor százezrek kerülnek az utcára! Hitelt soha nem kapok, a sorsom megpecsételődött és ezzel a családomé, a gyerekeimé is. Éppen ezért gondolkodnak az emberek, a törlesztő részletek visszafizetésén. Sajnos a fizetések nem emelkednek az árfolyamokkal párhuzamosan.
Sokan ajánlják az eurót, de ez is bizonytalan, hiszen az euró is mozgott már 300 forint körül. Az tény, hogy az árfolyamok tőlünk, átlagemberektől függetlenül változnak, mi nem befolyásolhatjuk. A kérdés csak az, hogy meddig érdemes várni?

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kína társadalma

A kínai népben, egy magát a világ közepének tekintő nemzet büszkesége keveredik egy szegény ország …

Hozzászólás