Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatejes táplálás előkészítése.

Az anyatejes táplálás előkészítése.

Tájékozódjék már a várandóssága idején is az anyatejes táplálásról.
Az anyatejes táplálás testi előfeltételei mindkét fél részéről adottak – a részleteket illetően azonban van mit tanulniuk, mert a szoptatás nem minden esetben ösztönösen működő folyamat. Azok az anyák, akik rögtön a szülés után minden kezdeti nehézség nélkül szoptatnak, tudat alatt sok mindent elleshettek szoptató rokonaiktól, ismerőseiktől.
A terhesség jó alkalom arra, hogy a szoptatásról néhány alapvető információt elsajátítson. Elsősorban az a fontos, hogy megértse az összefüggéseket, és tudja, mi a szoptatás lényege – különösen az első időben. Talán ellátogat egy szoptatásra felkészítő csoportba is, ahová legjobb, ha partnerével együtt megy el. Ott sok fontos dologról tudomást szerezhet a szoptatás teljes témakörével kapcsolatban. A szoptatási tanácsadással foglalkozó anyukák, védőnők, szoptatást támogató szervezetek szerveznek ilyen tanfolyamokat. A szülésre felkészítő tanfolyamok részeként is sor kerül ilyen foglalkozásra.
Már a babavárás idején is érdemes ellátogatni egy-egy szoptatós csoportba. Így már a szülés előtt elképzelheti, hogy nagy valószínű-éggel milyen lesz az élete szülés után, és ugyanakkor sok értékes tanácsot is kaphat.
A mell előkészítése – szükséges vagy felesleges?
Melle a terhesség alatt megváltozik, felkészül az elkövetkező szoptatási időszakra. Tenni semmit sem kell, elegendő, ha néhány dologra odafigyel. Barátkozzon meg a mellével, nézze meg magát a tükörben, csodálja a látható változásokat.
Tipp: Mellének és mellbimbójának nincs szüksége külső előkészítésre. A későbbi helyes mellre tétel lesz döntő.
Jót tesz a mellének, ha levegő és (mértékkel) napfény éri. Csak tiszta vízzel mossa. Kerülje a mellbimbó erős ingerlését. Ha szívesen krémezi be magát, a mellbimbó és a bimbóudvar környékét hagyja ki, hogy a Montgomery-mirigyek működését ne zavarja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply