Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az első órák az újszülöttel.

Az első órák az újszülöttel.

A kisbaba fejlődésének és bizalmának alapja a szülei és közte erősödő szeretet és összetartozás. A születés után arra a kötődésre lehet építeni, mely már a terhesség során kialakult. Az első óráknak különösen nagy szerepük van ebben.
Az intenzív kötődést „egymásba szeretésnek” is lehetne nevezni. Anya és gyermeke egymás szemébe néznek, megérintik egymást, élvezik egymás intenzív közelségét, a testkontaktust, az anya simogatja kisbabáját, beszél hozzá. Ha az apa is jelen van, természetesen ő is részt vehet ebben a kapcsolatteremtésben.
Közvetlenül a szülés után édesanya és gyermeke rendkívüli módon képesek a kötődésre – különösen, ha a szülés nagyobb szövődményektől mentesen zajlott. Az első szoptatás még jobban elmélyítheti ezt az érzést.
A születés után – a kötődés órái következnek.
A születés utáni első órák a kötődés és a kölcsönös megismerés órái. A külső körülmények erősen befolyásolhatják ezt a folyamatot.
A kisbabát közvetlenül a szülés után a mama hasára fektetik – vagy ő maga veszi oda: attól függően, hogy mennyire érzi erősnek magát. Vannak édesanyák, akiknek a szülés után időre van szükségük ahhoz, hogy az új helyzetre átálljanak. Még lüktet a köldökzsinór. Az újszülött bőre közvetlenül érintkezik az Ön hasával. A szülésznő a babát finoman szárazra törülgeti meg frottír törülközővel és mindkettőjüket betakarja egy száraz törülközővel, hogy se a kisbaba, se a mamája ne fázzon. Az Ön meztelen bőre jelenti a kisbaba számára az első találkozást a külvilággal – ez egyben az anyaméhben megélt közvetlen érintkezés folytatása. A közvetlen bőrkontaktus melegen tartja a kisbabát és megakadályozza lehűlését.
Most – kettesben vagy hármasban az apával vagy más kísérővel, gyenge fényre és zavartalan nyugalomra van szükségük. Ez az együttlét még kellemesebbé tehető, ha a szülőszoba hangulata megfelelő. A hossz- és súlymérést későbbre is lehet halasztani, hiszen kisbabája a következő két órában nem fog se nőni, se hízni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply