Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött ösztöne.

Az újszülött ösztöne.

A kisbaba a mellet keresi.
A kisbabáknak van egy meglepő képességük: képesek rá, hogy, mamájuk mellét önszántukból keressék és megtalálják. Az anyának és kisbabájának ehhez időre, szüntelen bőrkontaktusra és sok türelemre van szüksége. Ezt a folyamatot Ann-Marie Widström és munkatársnői kutatásaik során véletlenül fedezték fel és később pontosabban is megvizsgálták.
A kisbaba a születése után az Ön bőrén érzi magát a legjobban. A következő percekben az ellazulás ideje következik: kezei lazák, lábacskái nem mozognak, szemei csukva vannak, a szája sem mozog. Simogassa kisbabáját, beszéljen hozzá és pihenjék ki magukat együtt.
Nemsokára felébred a kisbaba. Karjával, lábával és vállával kis mozdulatokat tesz, és már most megpróbálja elfordítani a fejét. Mozdulatai egyre aktívabbá válnak, megtámasztja magát a lábával és a szájával elkezd keresni. Melle látványának, illatának és az Ön hangjának vonzásában kisbabája apró, kúszó mozdulatokat tesz, melyek külön-külön alig érzékelhetők. Egy idő után azonban észre-veszi, hogy kisbabája más pozícióban fekszik – közelebb került a melléhez. Néha-néha megpihen. Aktivitása csökken, talán a kezét is szopja. Gyönyörködjön babájában és hagyjon neki időt.
Majdnem egy órába is beletelhet, mire az újszülött a mell közelébe ér. Csak most ismerkedik meg a mellbimbóval és a bimbóudvarral és megérinti mindkettőt az ajkával. Veleszületett reflex hatására a kisbaba szájával a mellbimbót keresi miközben fejét ide-oda forgatja. Végül megtalálja a mellet, bekapja és szopni kezdi. Mindez pár percbe is beletelhet. Ne szakítsa meg a szopást, hacsak nem okoz fájdalmat. A kisbaba később magától elengedi a mellet. A születés után mintegy két órával a legtöbb kisbaba mély álomba zuhan.
Az, hogy a kisbabák ilyen spontán módon keresik a mellet, döntő jelentőségű. A legtöbb kisbabának, aki meg tudta találni a mellet, hosszú távon is jobb lett a szopási magatartása.
Ha szülés alatt fájdalomcsillapítót kapott, ha kisbabáját a születése után a szemébe vagy szájába kapott gyógyszer zavarja vagy közben leveszik az Ön hasáról, lehetséges, hogy nem találja meg magától a mellet. Ezekben az esetekben szüksége van az Ön segítségére. A következő oldalakon arról olvashat, hogyan segíthet kisbabájának az első szopásnál.
Később is megpróbálhatja újra a hasára tenni kisbabáját, hogy a bőrkontaktust érezve, keresni kezdje a mellet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply