Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatejes táplálás és a lélek

Az anyatejes táplálás és a lélek

Gondolatban a szoptatás mellett.
A szoptatás előkészítése tulajdonképpen nem is a mellben történik, hanem a fejünkben – és a szívünkben is. Szoptatáskor sok függ a belső tartástól, amit megerősítenek a saját tapasztalatok és a múltban szerzett élmények. Talán óvatos várakozást, vágyat is érez a szoptatásra vagy előre örül neki.
Ha Ön mostanáig kiegyensúlyozott és elégedett szoptató anyákkal találkozott, akkor az Ön viszonya a szoptatáshoz feltehetően inkább pozitív. Némelyik édesanyát látva úgy gondolhatja: „Igen, én is így csinálnám.” Tartsa a kapcsolatot velük, beszélgessenek a kisgyerekes mindennapokról.
Ugyanakkor lehetséges, hogy kevésbé pozitív szoptatási élményről is tudomást szerez, s ezektől kétségei támadnak. Ne hagyja, hogy mások negatív tapasztalatai elbizonytalanítsák! Az anyák nagy része komplikációk nélkül éli meg a szoptatás kezdetét. A legtöbb nehézség megelőzhető, illetve – ha fellépnek – időben nyújtott segítséggel megoldható.
Talán vegyesek az érzelmei, ha a szoptatásra gondol. A szoptatás azonban csak egy része az anyaságnak. Anyaként nem csak gyermeke táplálásáért felelős, hanem mindennapi gondozásáért, testi és lelki jólétéért is.
Minél idősebb lesz gyermeke, annál több egyéb dolog is fontossá válik az életében. Már most örüljön minden évnek, melyben gyermekét elkísérheti élete útján. A szoptatás nagyon fontos alapvető jelentőségű az első időszakban, de a szülői hivatásnak nem ez az egyetlen sarkalatos kérdése. Anyának lenni jóval többet jelent, mint csak szoptatni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply