Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Vannak-e a szoptatásnak hátrányai?

Vannak-e a szoptatásnak hátrányai?

Ha megkérdezik az édesanyákat, hogy a kisbaba szoptatásának vannak-e hátrányai, különböző véleményeket hallhatunk. Vannak, akik a szoptatást nagyon praktikusnak találják és mindenestől élvezik. Mások úgy nyilatkoznak, hogy megkötve érzik magukat. A szoptatással összefüggő szoros anya-gyermek kötődés különböző hatást válthat ki; vannak asszonyok, akik ezt az intenzív közelséget, saját testük állandó használatát és az egyedüli felelősséget a kisbaba gyarapodásáért nagy kihívásnak és megterhelésnek tekintik, különösen a szoptatás kezdeti időszakában. Pedig éppen a kezdeti intenzitásnak van jelentősége a kisbaba stabil lelki és testi fejlődése szempontjából.
Fontos megérteni azt a tényt, hogy egy más világ veszi kezdetét és nekünk most ez a feladatunk! A gyermekünk nem szeretne semmimást, mint törődést, és ezt a törődést úgy adhatunk meg a legjobban, ha anyatejjel tápláljuk csecsemőnket.
Az anyatej könnyen emészthető, ezért a szoptatott kisbabák a nap folyamán többnyire gyakrabban táplálkoznak, mint üvegből etetett társaik, s ezt egyes anyukák hátránynak tekintik. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy üvegből táplálás esetén az ennivaló elkészítése sokkal több energiát igényel, mint a szoptatás. Különösen éjszaka örül a legtöbb anyuka annak, ha nem kell felkelnie és ennivalót készítenie. A mi társadalmunkban az anya és a gyermek jóléte még mindig nem áll az első helyen. Néha negatívan kommentálják a szoptatást is, különösen a kizárólagos és hosszan tartó szoptatást. Mindez megterhelő lehet egyes anyukák számára.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás