Az autizmusról

Ha az autizmusról hallunk, szinte legtöbb esetben az Esőember című film jut az eszünkbe, Dustin Hoffmann remekül formálta meg azt a karaktert, aki külön világban él, elzárva saját gondolatvilágába. A filmből azóta színpadi mű is készült, Magyarországon a megformálója Kulka János volt.
Alapvetően két típusát különböztetjük meg, a Kanner- és a kevésbé súlyos Asperger szindrómát.
Az Asperger-szindrómát sokszor a jól beszélő emberekre, de nem feltétlenül kommunikáló emberekre értik, míg a Kanner szindróma a súlyosabb formája a betegségnek, ezeket az egyéneket némáknak is szokták nevezni.
Az autizmust az orvostudomány, egy spektrumzavarnak tartja, vagyis a különböző dolgok között nincs éles határ, folytonos átmenetek vannak a különböző dolgok között. Ennek rövidítése: ASD. Az autizmus önmagában ritkán fordul elő, viszonylag sűrűn együtt jár például az értelmi fogyatékossággal.
Az Asperger-szindrómában szenvedő beteg képes szavakkal kommunikálni, képes leírni gondolatai, de a kommunikáció más jelenségei már nehézséget okoznak számára. Erre a betegség formára – az autizmustól eltérő módon- jellemző a normális nyelvi fejlődés, valamint az átlagos intelligencia szint. Fejlesztésük mozgásterápiával javallott.
A Kanner-szindróma egy teljesen más típusú betegség, azzal kezdődően, hogy kisgyermekkorban jelentkezik, a diagnosztikai vizsgálatok ezt egy neurobiológiai zavarnak tartják. Ennek kialakulása már a gyermekek 3 éves kora előtt megfigyelhető. Például társaikhoz képest visszamaradnak a kommunikációban, a szocializációban, gondolkodásuk egyáltalán nem rugalmas. Kanner doktor 1943-ban hangsúlyozottan leírta, hogy a betegek, általánosságban normál, vagy kiemelkedő intelligenciával bírnak, de többségük sajnos valamilyen értelmi fogyatékossággal bír.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás