Kezdőlap / Állatok / Macska / Rühös a cica

Rühös a cica

Az egyik leggyakoribb élősködő a macskáknál a rühatka.
A rühatka az ásóatkák közé tartozó élősködő. Az ásóatkák a megtámadott bőrfelületbe járatokat váj és gyulladást okoz. A rühesség tünetei jellegzetesek: a rühes macska rázza a fejét, kaparja a fülét, akár sebesre vakarja füle tövét is.
A rühatka kártétele nem csupán mechanikai, hanem toxikus is. A macskáknál a rühösség gyakran a fül és környékén alakul ki. A fülatka elsősorban a fül hallójárataiban élősködik, itt elhalt hámsejtekkel táplálkozik. A jelenlétük fertőzést okoz, és akár súlyos fülgyulladáshoz vezethet. A fülatkák a fülbe rakják le a petéiket, ivaréretté fejlődésükhöz körülbelül három hétre van szükség, ilyenkor már képesek szaporodni. Általában a fülben élnek, esetenként elvándorolhatnak a test más részeire, ahol irritációt és viszketegséget okoznak a bőrön. A fül rühösség a kóbor macskáknál igen gyakori. Ha a macska rühes a hallójáratokban mákszerű, fekete felrakódás látható, amit súlyos esetben nagy mennyiségben távolíthatunk el a fülekből. A rühösség kezelése hosszadalmas, de hatásos. Pár hét alatt teljesen megszüntethetők a tünetek és gyógyultnak tekinthető a macska. A beteg állatot vigyük állatorvoshoz. Aki csipesz és vatta segítségével először kitisztítja a macska füléből a barnás, törmelékes váladékot, majd fülcseppet csepegtet a fülbe. A kezelést a gazda folytatja otthon még jó pár hétig minden nap kétszer használja a fülcseppet, így a cica végleg megszabadul a fülatka parazitáktól. A hatásos kezeléshez elengedhetetlen a napi fülkezelés, megfelelő atkaellenes fülcsepp használata.
A fülrühössége csak a macskák fertőző betegsége, azt nem kapja el sem kutya, sem az ember, viszont más macskát megfertőzhet vele, ezért a beteg állatot el kell különíteni a többi társától.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szobacica

Bár a macska sokkal önállóbb és önfejűbb mint a kutya, ő is igényli a gondoskodást …

Hozzászólás