Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az égési sérülés ellátása

Az égési sérülés ellátása

Enyhébb égési sérülések, valamint forrázás esetén mindössze gyors elsősegélyre van szükség. Először is a megégett felületet legalább tíz percig hideg víz alá kell tartani. Ez hűsíti a bőrt, csillapítja a fájdalmat és megakadályozza a hő terjedését a mélyebb rétegekbe. Ezután óvjuk a területet a szennyeződésektől, alkalmazzunk enyhítő borogatást.
Az égési sérülés a test szöveteinek nedves vagy száraz hő, illetve elektromos áram okozta károsodása. A balesetek többsége otthon következik be, ahol általában forró víz, olaj vagy zsír kerül a bőrre. A bőrnek csupán a külső rétegét érinti, és első fokú égési sérülés esetén bőrpír és – érzékenység, valamint duzzanat jelentkezik. Az ilyen típusú sebeket magunk is elláthatjuk, amennyiben a sérült tenyerénél kisebbek.
Nyílt láng és gőz a felhám alatt az irhát is károsíthatja. Az előbbi tünetek mellett az ilyen másodfokú sérüléseket erősebb fájdalom és hólyagosodás is kísér. A harmadfokú égés eleinte nem fáj, hiszen a bőr teljes egészében, az idegvégződésekkel együtt roncsolódik, ilyenkor a bőrfelület elszenesedett. Ez a típusú sérülés azonnali kórházi ellátást igényel. A súlyos sérülthöz azonnal mentőt kell hívni.
Az első fokú égés akkor igényel orvosi kezelést, ha nagy fájdalommal jár, az arcon vagy a kézfejen található, illetve ha nagyobb bőrfelületet érint, mint a beteg tenyere. Gyermekek esetében ez a méret testfelületükhöz képest már kisebb mértékben is súlyossá válhat. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha láz, hidegrázás, hányás jelentkezik, valamint ha az égési sérülés helye kellemetlen szagú, vagy váladékozik.
Régen azt tartották, hogy az égési sérülésre vajat kell kenni. Ez azonban teljesen haszontalan, hiszen a zsír a szövetekben tartja a hőt, ezért csak tovább ront a helyzeten.
Az ókori egyiptomiak póréhagymát használtak az égési sérülésekre és alapvetően igazuk is volt, hiszen ez a zöldség antibiotikus hatással rendelkezik, így megakadályozza a sebek elfertőződését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

1 hozzászólás

  1. Valóban nagyon fontos, hogy rögtön a megégést követően hideg folyó víz alá tartsuk az érintett bőrfelületet! Ezután pedig lehetőleg minden külső hatástól óvni kell, majd különféle sebgyógyító krémekkel kezelni, hogy a seb a lehető "legjobban" gyógyuljon meg, nyom nélkül, itt olvashattok erről bővebben!
    http://naturkozmetikumok.weebly.com/1/post/2014/03/gyors-sebgygyuls.html

Leave a Reply