Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Velence látnivalói: a Dózse Palota

Velence látnivalói: a Dózse Palota

A Dózse Palota a IX. század második évtizedében épült. A Velencei Köztársaságnak mindig is fontos volt ez az épület, nem sajnálta a pénzt az épület kialakításától és felújításától. Először kastély jellegű épület volt, elsődleges célja pedig a védekezés. A bizánci időszakban gótikus stílusban épült tovább. A Palota jelenlegi képe a XIV. század gótikus formáit mutatja.
A Palotában a Csatorna felőli oldalon volt a Dózse lakosztálya. A többi termekben a különféle velencei hatóságokat látták vendégül. Ennek megfelelően megtalálható benne a Collegio, a Nagytanács, a Senato, a Felsőház, aztán a Palazzo di Giustizia a Bíróság, a fogházak és a Fegyvertár. A lagúna felőli részen foglal helyet a Maggior Consiglio, a Legfelsőbb Tanács terme. Ez a terem a Palota legnagyobb helyisége 54x25x12 m. A terem díszítése 1578-tól 1595-ig készült, elkészítésében részt vett Tintoretto, Veronese, illetve Palma il Giovane. Tovább haladva a Piazzetta felé találjuk a Szavazási termet, amely régen könyvtárként működött.
A Palota egyik jellegzetessége az oszlopcsarnok a 38 ékes oszlopfővel díszített oszloppal. Az oszlopcsarnok a Piazzettára és a Rivára nyílik. Az oszlopfőkön lévő jelenetek a palota és az állam feladatait ábrázolják. Ezek a háború, a béke és a kereskedelem szimbólumai. Vannak olyan magas művészi értékű oszlopfők, amelyeket másolatokra cseréltek, az eredetiket a Palota múzeumában őrzik.
A Palotában az egyik legszebb terem az úgynevezett La Sala dell’Anticollegio, amelyet mint előszobát használták. A falain néhány híres festmény található: Jacopo Tintoretto „Vulkán Műhelye”, „Merkúr és a Gráciák”, „Minerva elűzi Mars hadisten”, vagy akár Paolo Veronese képe az „Európa elrablása”.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pápua Új-Gínea – egy ország, melybe minden belefér

Földünk második legnagyobb szigetének – ez tudniillik Új-Gínea – keleti felén és Melanézia mintegy 600 …

Hozzászólás