Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Velence látnivalói: Szent Márk Bazilika

Velence látnivalói: Szent Márk Bazilika

A Szent Márk Bazilika helyén lévő templomot először 832-ben szentelték fel. Szent Márk az egyik evangélista, a krónika szerint a hamvai egy egyiptomi Alexandriai kolostorban voltak, ahonnan két velencei hajós hozta el Velencébe. A fenti evangélista jelképe a szárnyas oroszlán, amely a város szimbólumává is vált. A város védőszentje Szent Márk lett.
A Bazilika helyén először az úgynevezett Partecipazio templom állt, aminek a neve Angelo Partecipaziotól származik. 811-től 939-ig a családja 7 Dózsét adott a városnak. A család tagjai után Pietro Orseolo volt, aki a Bazilika helyén lévő épületet elkezdte újjáépíteni, de igazán csak 1063-ban kezdődtek el a munkálatok Pietro Contarini Dózse uralma alatt. A legfontosabb szerkezetek kialakítása 1071-re elkészültek és 1094-ben felszentelték a templomot. A teljes felépítés a XV. században fejeződött be.
A Bazilika alapvető megjelenését három kupola képezi. A homlokzat két részből áll: az alsó részen öt nagykaput találunk, a felső rész nagy boltívekkel végződik. A középső részen látható a négy ló. Ezeket a lovakat 1204-ben Konstantinápoly lóversenypályájáról hozták el. A szobrok öntésének időpontja és a fémötvözet összetétele pontosan nem ismert. A lovak a Velencei Tartomány erejét és hatalmát képviselték éveken keresztül. Napóleon ezt a szimbólumot akarta megsemmisíteni azzal, hogy a szobrokat Párizsba vitette. Később az osztrákoknak köszönhetően kerültek vissza régi helyükre.
Meghatározója a homlokzatnak továbbá a négy nagy félkör alakú lünetta, amelyeken XII. századi mozaikok találhatók. Nagyon szép, amikor alkonyatkor a nap visszatükröződik rajtuk. A lünetták felső részének díszítése a XIV. században kezdődött gótikus stílusban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pápua Új-Gínea – egy ország, melybe minden belefér

Földünk második legnagyobb szigetének – ez tudniillik Új-Gínea – keleti felén és Melanézia mintegy 600 …

Hozzászólás