Kezdőlap / Pénzügy / Biztosítás / Az életbiztosítási szerződés jogi megközelítése

Az életbiztosítási szerződés jogi megközelítése

Az életbiztosítási szerződéssel a biztosító arra vállal kötelezettséget a szerződő féllel megkötött szerződésben, hogy a biztosításban szereplő összeget bizonyos esemény bekövetkeztekor ( ezt nevezzük biztosítási eseménynek ) kifizeti a szerződés kedvezményezettjének részére. A biztosítási esemény leggyakrabban a szerződő fél halála, de előfordulhat bizonyos kor elérése vagy egyéb esemény megnevezése is.
A klasszikus két alany mellett tehát ebben a szerződéstípusban megjelenik egy harmadik személy is, a kedvezményezett. A szerződő fél írásbeli kérése alapján bármikor megváltoztathatja a részéről megnevezett kedvezményezett személyét. Előfordulhat, hogy a szerződésben nem neveznek meg kedvezményezettet, ekkor a bemutatóra szóló kötvény birtokosa vagy a szerződő fél örököse gyakorolhatja jogait a biztosítóval szemben.
Amennyiben valami olyan információ birtokába jut a biztosító, mely jelentősen befolyásolja a szerződés megkötésének indokoltságát és már a szerződés megkötésekor is fennállt, akkor igénybe vehet bizonyos jogorvoslatokat. A szerződő fél által történt adatok elhallgatásának jogkövetkezményeivel azonban nem élhet korlátlan ideig a biztosító. A szerződés megkötését követő ötödik évig gyakorolhatja jogait e téren.
Az életbiztosítási szerződés a biztosítási esemény bekövetkeztével valamint a meghatározott összeg kifizetésével szűnik meg. Előfordul azonban, hogy a kifizetés meghiúsul, ilyen klasszikus eset, amikor a kedvezményezett az anyagi előnyökhöz jutás céljából szándékos magatartásával hozzájárul a szerződő fél halálához. Hasonlóképp elmarad a kifizetés a biztosított két éven belül elkövetett öngyilkossága, vagy bűncselekmény elkövetése során történő elhalálozása esetén is.
A biztosítási díj nem megfelelő fizetése esetében a szerződés megszűnik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védekezzünk vízkár ellen

Vízkár- Az időjárás A vízkár leggyakoribb oka, hogy túl sok csapadék esik le rövid időn …

Hozzászólás