Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Fiatalító metszés

Fiatalító metszés

Hasznos és az ifjítás után is nagyon sokáig élvezhetjük növényeink egészségét.
Idősebb fáknál a korona elöregedése és felkopaszodása teheti szükségessé a fák megifjítását. Csak az a fa ifjítható meg, amelynek gyökérzete vagy a törzse és a vastag ágrészei épek, egészségesek. Ha ezek a feltételek nem állnak fenn, akkor legjobb a fát szívfájdalom nélkül kivágni mert akkor már csak a baj van vele.
Az ifjítás szükségességét a fa azzal jelzi, hogy sok gyökér- vagy tősarjat hoz, és a fa koronájában sok vízhajtást nevel.
Az ifjítás időpontja almatermésűeknél a lombhullástól a rügyfakadásig tart. A csonthéjasokat augusztusi hónap második felében és szeptemberi hónapban kell ifjítsuk, mert így lesz biztos fejlődés a növényzetben. A teljes ifjításkor az ágakat az elágazásoknál minden esetben vágjuk le, mert itt több a rejtett rügy, hajtás. Fontos, hogy a visszamaradt ágrészen minél több ág, vessző maradjon sértetlenül.
Amennyiben az ágakon nincs elegendő fiatal hajtás, részleges ifjításról beszélünk, vagyis nem egyszerre, hanem 2-3 év alatt ifjítjuk meg a fát. Így elérhető, hogy a fa életműködéséhez elegendő legyen a vegetatív felület.
A megifjított fán nyáron a hajtásválogatáskor csak azokat a hajtásokat hagyjuk meg, amelyekre az új korona kialakításához szükség lesz, a többit távolítsuk el.
Idősebb korban feltétlenül szükségessé válik az ifjítás a sövényeknél, a termőkaros orsónál és egyéb korszerű faalakoknál is. Itt a fő cél a hajtásnövekedés csökkenés megállítása, a termőrészek ifjítása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply