Kezdőlap / Állatok / Kutya / Kutyával a rendelőben

Kutyával a rendelőben

Ha a kutyánk viselkedése minden látható ok nélkül hirtelen megváltozik, eltér a megszokottól, ha betegségre utaló tüneteket észlelünk, nincs mit tenni, el kell menni az állatorvoshoz.
Mielőtt elindulunk a rendelőbe legyünk figyelemmel a következőkre: fésüljük, keféljük át a kutya szőrét, de csak akkor, ha nem baleset miatt kényszerülünk az állatorvoshoz; mindig pórázon vigyük a kutyát állatorvoshoz; agresszív vagy nagyon félős állatokra szájkosarat is tegyünk! A váróban ne hagyjuk, hogy kedvencünk más állatokkal játszadozzanak; fertőzéseket ne adj’isten bolhákat szedhet össze!
Már otthon készüljünk fel az állatorvos kérdéseire; jegyezzük fel, hogy a kutya tüzel-e, van-e hasmenése, és ha van milyen, írjuk fel minden tünetet amit a kutyán észlelünk, segítségére lehetünk ezzel az állatorvosnak a diagnózis felállításában. A vizsgálat alatt beszéljünk kedvesen a kutyához, simogassuk. Ne jajongjunk, ne siránkozzunk, mert a kutya elveszti magabiztosságát és félni kezd, mert azt fogja hinni, a gazdi reakcióját látva, hogy nagy baj van.
Vizsgálóasztalnál, álljunk a kutya feje mellé, halkan nyugodt hangon beszéljünk hozzá. Az állatorvos majd megmutatja, hogy az egyes különleges vizsgálatokhoz, hogyan kell fogni az állatot.
Előre megbeszélt operációt megelőzően legalább 12 órával ne adjunk enni a kutyának; utoljára tehát az operációt megelőző napon kapjon enni.
A teli gyomor megterheli a vérkeringést, és a narkózis alatt esetleg fellépő hányás fulladást okozhat, és félrenyelés következtében felöklendezett gyomortartalom kerülhet a tüdőbe.
Magától értetődő, hogy műtétre vitt kutya tisztán és élősködöktől mentessen jelenjen meg az állatorvos előtt.
Ellenőrizzük, megkapta-e kedvencünk az esedékes védőoltásokat.
A műtét átmenetileg legyengíti a kutya szervezetét, fogékonyabbá válik a fertőző betegségekkel szemben.
Amennyiben a műtét után a klinikán marad kedvencünk, hagyjunk vele mindig egy otthoni takarót, a hazai szagok nyugtatólag hatnak. Hasonlóan kedvező hatású, ha ébredéskor saját, megszokott etetőedényét látja maga előtt a kutya. Ha az operációt követően hazavisszük, fektessük kedvenc fekvőhelyére, itt biztonságban érzi magát.
Kihűlés ellen takarjuk be meleg takaróval vagy 1 m-es magasságban infralámpát.
Ez esetben a fejet ne érje közvetlenül hősugárzás.
Erős fény, bármiféle zaj, túlzott simogatás zavarják a narkózist követő úttóalvást.
Ha hosszában fekszik, kétóránként fordítsuk át a másik oldalára!
A műtét napján koplaltassuk. Folyadékot is csak akkor adjunk, ha már tudatánál van, hogy tud nyelni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply