Az előkészületek

Utazásunk előtt számos teendőnk lehet. Ne elégedjünk meg annyival, hogy összepakoljuk az úti csomagokat! Lássuk, mi mindenről kell gondoskodnunk egy belföldi utazás előtt!
Először is: a lakásunk, amit magára hagyunk (feltéve persze, hogy nem marad otthon senki). Ki fog gondoskodni róla? Kérjük meg szomszédunkat, rokonunkat, hogy napjában egyszer jöjjön át. Nézze meg a postaládát, etesse meg az állatainkat, öntözze meg a virágokat, esetleg szellőztessen. Ha hosszabb időre megyünk, ne hagyjunk romlandó ételt a hűtőbe, és ne felejtsük el levinni a szemetet! Ha a hűtőben semmit nem akarunk hagyni, a legbiztosabb, ha áramtalanítunk is.
Az otthonunkat tehát rendben, biztos kezekben hagytuk. Miről is kell még gondoskodni? A szállást időben lefoglalni, ellenőrizni, hogy mindent megszerveztünk-e ezzel kapcsolatban (kérünk-e étkezést, részt veszünk-e valamilyen szervezet programon, kiránduláson, stb.) Lehetőségek szerint készüljünk fel a várható programokra. Például ha nyaralás, pihenés céljából megyünk, tájékozódjunk előre a látnivalókról. Mérjük fel, az adott helyen hová akarunk elmenni, mit fogunk kipróbálni, melyik múzeumot, barlangot, strandot, éttermet, templomot, épületet szeretnénk mindenképp megnézni, kipróbálni. Az interneten könnyen tájékozódhatunk a nyitva tartásokról, árakról, így a helyszínen majd nem ér annyi váratlan meglepetés.
A nyaralásból visszatérve mindenki szeret fotókat, videókat nézegetni. Ne felejtsünk hát előre gondoskodni a felszerelésünkről! Töltsük fel akkumulátorainkat, elemeinket, és a kamerával, fényképezővel együtt a töltőt is vigyük magunkkal! Gondoskodjunk megfelelő memóriáról is: legyen nálunk pót- kazetta, memóriakártya is.
Külföldi utazás esetén persze mindezeken kívül még számos előkészületet meg kell tennünk: valutát váltani, útlevél érvényességet ellenőrizni, esetleg vízumot, oltásokat igényelni…

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jökulsárlon az elbüvölő gleccser

Jökulsárlon szó szerint azt jelenti: gleccser lagúnában (Jörkull- gleccser, Lon –lagúna). Abban az időben, a …

Hozzászólás