Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az érintés hatalma

Az érintés hatalma

Az újszülött legelső és legfontosabb kommunikációs eszköze az érintés, mely jelentős szerepet játszik a korai szülő-gyermek kapcsolat kialakításában. A baba masszírozásával több igényt is kielégíthetünk egyszerre: gyermekünk testi érintkezésre való vágyát, saját babusgatós vágyunkat és kifejezhetjük iránta érzett szeretetünket, és fizikai szempontból is számos előnyt rejt magában.

Érzelmi előnyök:
A masszírozással oldjuk az izmok feszültségét, a születéshez, új környezethez kapcsolódó traumát.
Kapcsolatunk bizalmi bázisa megerősödik. A folyamatos szemkontaktus, puszilgatás, babusgatás miatt a kötődés megerősödik szülő és gyermeke között. Az első időszakban kevés olyan tevékenység van, amiben az apa is teljesen részt vehet. A masszírozás jó lehetőség számára is, hogy közelebb kerüljön gyermekéhez, megerősíthesse vele kapcsolatát.

Fizikai előnyök:
Az érintés elengedhetetlen, hogy a gyermek megfelelően fejlődjön. Számos kutatás bizonyította, hogy azok a gyermekek, akiket ritkán érintenek meg, nem fejlődnek megfelelően. Mivel az újszülött keringési rendszer még nem fejlődött ki teljesen, így keze, lábfeje gyakran hideg. A masszázs segíti a vér áramlását, serkenti a vérkeringést, így a baba végtagjai is felmelegszenek. A babamasszázs segíti a mozgásfejlődést, lazítja az izmokat, ezáltal az ízületek szabadabban mozoghatnak. Segíti az anyagcserét, növeli a szervezet ellenálló képességét. A rendszeres masszázs elősegíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, így tisztul a baba bőre, és felgyorsulnak a méregtelenítő folyamatok is.
A masszázs által még jobban megismerjük gyermekünket, és örömteli, bensőséges pillanatokat teremthetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szoptatás előnyei

Mindamellett, hogy a csecsemő táplálásának legkézenfekvőbb eszköze, a szoptatásnak számos más előnye is van. Talán …

Leave a Reply