Kezdőlap / Állatok / Kutya / Lakás vagy kertes ház?

Lakás vagy kertes ház?

Vajon mi alapján válaszunk kutyát?
Hogy milyen aranyos, mennyire jó házőrző, gyerekbarát, vagy mennyire könnyen idomítható?
Aki panellakásban lakik talán még a méretét és a szőrhosszúságát is figyelembe veszi leendő kedvencének. Ám ez igen kevés, ha egy testileg és lelkileg maximálisan kiegyensúlyozott kutyus gazdijává szeretnénk válni.
Nem csak a saját igényeinket és kényelmünket kell szem előtt tartanunk, hanem az állatét is.

Mert hiába kistestű mondjuk egy jack russel terrier, esetleg egy foxterrier, a mozgásigényük bizony hatalmas, lakásban tartva szenvednek. Lehet bármilyen rövid szőrű egy magyar vizsla vagy egy dobbermann, nekik is inkább börtön egy szűk lakás, mint kellemes lakhely.
Másfelől vétek lenne például egy máltai selyemkutyát, vagy egy westie-t, vagy egy csivavát a kertben tartani.

Akárhol is lakunk, akármilyen kedvencet is választunk, van néhány dolog amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk.
Fontos, hogy kutyusunknak legyen egy saját kis zuga, ahol nyugalomban és kényelmesen pihenhet, de ugyanakkor még fél szemmel vagy füllel figyelheti a gazdit és minden egyéb történést is.
Mind a kertben, mind a lakásban tartott kutyáknál nagyon fontos, hogy legyen egy hely, amely védelmet nyújt a számukra kellemetlen hőmérséklettel szemben. A kertben megfelelő kutyaházra van szükség, ahol kedvére hűsölhet vagy melegedhet kedvencünk.A lakásban pedig fűtőtesttől, huzattól, légkondicionálótól távol egy kényelmes kis hely, kosár, pokróc, bármi ahol szintén a legkedvezőbb a hőmérséklet a nyári forróságban és a téli fűtésszezonban is. Ez utóbbi a téli bundát növesztett kutyusunkat igencsak kellemetlenül érintheti.

És amire a legnagyobb szüksége van négylábú barátunknak, az a szeretet és az odafigyelés.
Ha kellőképpen figyelünk rá, megértjük a jelzéseit, és az esetlegesen gondatlanul választott lakhely kényelmetlenségeit is kompenzálhatjuk valamelyest.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kutyával szabadságon

Ha hosszabb időre elutazunk kedvencünkkel, állítsunk össze számára egy kis úti felszerelést. Csomagoljunk be egy …

Hozzászólás