Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az értelem fejlődése újszülött korban

Az értelem fejlődése újszülött korban

Az értelem fejlődése

Az újszülött agya gyakorlatilag sima, nincsenek rajta bemélyedések, az első pillanattól kezdve azonban, hogy a világra jön egyre több és több összeköttetés alakul ki az agyban, és nagyrészt mi szülők is felelősek vagyunk érte, mennyi inger éri a kicsit, mit tanul meg, milyen érzékszervei fejlődnek inkább. Az újszülött agyában található összeköttetések akkor alkotnak hálózatot és akkor rendeződnek rendszerré, amikor valami felkelti az érdeklődését. A pici annyiszor teszi meg ezt a mentális erőfeszítést, valahányszor valamilyen inger éri, hangok, látványok, szagok, érintések, ízek.
Az értelem kialakulásához az kell, hogy számos részfunkció összetalálkozzék és egy irányba haladjon. Amikor például a kicsi megtanul járni, egy egészen új világ nyílik meg előtte. Hirtelen rohamos fejlődésnek indul beszéde, egyre komplexebb dolgokat ért meg a világból, melyeket a járás képessége nélkül nem lenne képes érteni és értelmezni.

Újszülött:
A baba már az első napon éber és hallja a hangunkat, a harmadikon már reagál rá, ha szólunk hozzá, és tudatosan néz, azaz tudja, hova néz és miért. A kilencedik napon a szeme a hang irányába fordul, a tizennegyediken már képes felismerni édesanyját, 18naposan pedig már egész testével a hang irányába mozdul. Alig 24 naposan már megfigyelhető, hogy hangadással válaszol anyja beszédére.
Fejlődését azzal tudjuk támogatni, ha: Minden jelzésére és hangadására válaszolunk. Úgy tartsuk, hogy lássa szájmozgásunkat és gesztusaink is legyenek egyértelműek. Üdvözöljük bólogatva, integetve. Ez bohóckodásnak tűnhet, de a baba számára egyértelművé teszi szándékainkat.
Az első hónapban a baba nagyjából 20-25centiméterre lát élesen, ezért ügyeljünk rá, hogy amikor játszunk vele, vagy beszélünk hozzá, arcunkat nagyjából ebből a távolságból lássa, és a felé mutatott tárgyak is ilyen távolságra legyenek.
Beszéljünk és énekeljünk neki, öleljük magunkhoz és ringassuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Vacsoracsata”

Etetéskor kerüljünk mindent, amitől feszültté, idegessé válunk. Ne bosszankodjunk azon, hogy túl sok időt fordítottunk …

Hozzászólás