Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az értelem fejlődése újszülött korban

Az értelem fejlődése újszülött korban

Az értelem fejlődése

Az újszülött agya gyakorlatilag sima, nincsenek rajta bemélyedések, az első pillanattól kezdve azonban, hogy a világra jön egyre több és több összeköttetés alakul ki az agyban, és nagyrészt mi szülők is felelősek vagyunk érte, mennyi inger éri a kicsit, mit tanul meg, milyen érzékszervei fejlődnek inkább. Az újszülött agyában található összeköttetések akkor alkotnak hálózatot és akkor rendeződnek rendszerré, amikor valami felkelti az érdeklődését. A pici annyiszor teszi meg ezt a mentális erőfeszítést, valahányszor valamilyen inger éri, hangok, látványok, szagok, érintések, ízek.
Az értelem kialakulásához az kell, hogy számos részfunkció összetalálkozzék és egy irányba haladjon. Amikor például a kicsi megtanul járni, egy egészen új világ nyílik meg előtte. Hirtelen rohamos fejlődésnek indul beszéde, egyre komplexebb dolgokat ért meg a világból, melyeket a járás képessége nélkül nem lenne képes érteni és értelmezni.

Újszülött:
A baba már az első napon éber és hallja a hangunkat, a harmadikon már reagál rá, ha szólunk hozzá, és tudatosan néz, azaz tudja, hova néz és miért. A kilencedik napon a szeme a hang irányába fordul, a tizennegyediken már képes felismerni édesanyját, 18naposan pedig már egész testével a hang irányába mozdul. Alig 24 naposan már megfigyelhető, hogy hangadással válaszol anyja beszédére.
Fejlődését azzal tudjuk támogatni, ha: Minden jelzésére és hangadására válaszolunk. Úgy tartsuk, hogy lássa szájmozgásunkat és gesztusaink is legyenek egyértelműek. Üdvözöljük bólogatva, integetve. Ez bohóckodásnak tűnhet, de a baba számára egyértelművé teszi szándékainkat.
Az első hónapban a baba nagyjából 20-25centiméterre lát élesen, ezért ügyeljünk rá, hogy amikor játszunk vele, vagy beszélünk hozzá, arcunkat nagyjából ebből a távolságból lássa, és a felé mutatott tárgyak is ilyen távolságra legyenek.
Beszéljünk és énekeljünk neki, öleljük magunkhoz és ringassuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kitárulkozó világ

A pici mozgása 10 hónapos kora körül rohamosan fejlődni kezd. A csúszás-mászás már rutinná válik …

Leave a Reply