Kezdőlap / Állatok / Axolotl

Axolotl

Az axolotl a gőtéhez hasonlóan, a farkos kétéltűek közé tartozik. Az állat alapszíne eredetileg sötétszürke, amelyen fekete foltok láthatóak hasa pedig világosszürke. Különböző színváltozatok is vannak azonban ezeket csak később fogságban tenyésztették ki. Az állatok hossza elérheti a 30 cm-t is. Első lábain négy, a hátsókon öt ujj van. Bőrük mirigyes, és érzékeny a fényre. Rendkívül hosszú életűek, akár 20-25 évig is elélhetnek.
Az axolotok a vízi életmódhoz alkalmazkodtak, tartásuk viszonylag egyszerű. 20-25 cm-es vízmagasság már elegendő és mintegy 50 x 100 cm-es alapterület javasolt. Ez elég kényelemes, tág teret biztosít az állatoknak az úszkáláshoz. Egy ekkora akváriumban több (max. 6) axolotl is kényelmesen tartható, nevelhető. A víz tisztasága kiemelten fontos. A normál szivacsos akváriumszűrők megfelelőek, kombinálva motoros belső szűrővel (többnyire halaknál is ez használatos). Szűrés mellett heti 20 %os vízcsere szükséges és elegendő. Az akvárium berendezése fákból, növényekből, kövekből és egyéb akváriumi díszekből állhat, tetszés szerint háttérrel. Vastag talajréteg is használható kaviccsal, kövekkel kombinálva. Csak erős gyökérzetű növények alkalmazhatóak, különben az állatok kiturkálják azokat. A műnövény lenne a legjobb választás, de ezt nem mindenki szereti és szintén könnyen kiáshatóak azonban visszahelyezésük is egyszerű.

Nem szükséges speciális világítás, a szobai világítás, ill. a szobába besütő napfény is elegendő, kivéve, ha megfigyelni szeretnénk az állatokat. Gondoskodnunk kell búvóhelyekről is, ahova el tudnak rejtőzni az erősebb fény elől. Sokkal mozgékonyabbak, aktívabbak félárnyékban, mivel nincs szemhéjuk, ami védené a szemüket az erős fénytől. Az ideális vízhőmérséklet 14-18 °C. Fontos, hogy 10 °C alá ne menjen a hőmérséklet mivel itt már tompává, kedvetlenné válnak, nem esznek és így el fognak pusztulni. Az axolotlokkal finoman, óvatosan kell bánni mert elég érzékenyek. Háló helyett inkább kézzel emeljük ki őket de ilyenkor is nagyon odafigyelve mivel csontjaik könnyen törnek. Az elvesztett láb és farok újra tud nőni/ regenerálódni.
Az állatok emésztése elég lassú, 2 vagy 3 nap is lehet. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb. Heti 2-3 alkalommal etethetők, ismét a hőmérséklet függvényében. Lehet az állatokat kis tartályból is etetni, így kevésbé szennyeződik a víz, a kifejlett állatok akár kézből is elfogadják a táplálékot. Az elfogyasztott mennyiség az állat méretétől, és a vízhőmérséklettől függ.

A szív ill. húsdarabokat lehet vitaminokkal, ezeket az állatkereskedésekben be tudjuk szerezni. Élő eleségként adhatunk nekik ebihalat,szúnyoglárvát, földigilisztát és tubifexet is. Ha nem akarjuk, hogy esetleg az ujjunkba is belekapjon kézből etetés során, használjunk csipeszt. Amennyiben nem megfelelő a táplálás az állatok legyengülnek és nem lesz erejük enni sem ennek következtében elpusztulnak, illetve ha túl keveset esznek, megtámadhatják társaikat. A kannibalizmus főként a lárva állapotú kisebb axolotloknál fordul elő.

Axolotl videó:

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Repülő Hófehérke: a Bali-seregély

A Bali-seregély a trópusi seregélyek közül talán a legszebb. Bali szigetén kívül – amelynek nemzeti …

7 hozzászólás

 1. Nagyon mókás állat! :)

 2. Raktam hozzá egy videót neked! :) nagyon tetszik azóta is.

 3. tornyosikrisz

  Ennivaló ez a kis valami :D

 4. Sosem láttam még ilyet ezelőtt! :) Már megérte feljönni az oldalra.

 5. Érdekes állatka, még nem láttam ilyet, a cikk elolvasása előtt. Köszi:)

 6. Kedves Misa!
  Köszönöm szépen ezt a csodás cikket!
  Részemről már láttam ezt a kis állatkát, és mindig örömmel tölt el, ha olvashatok róla.
  Sikerült egy olyan cikket írnod, amivel sok cikkíró társad számára „újat” tudtál mutatni.
  Gratulálok ehhez, elvileg ez lenne a cél, szerintem.
  Remélem, még sok hasonló témájú cikket kapunk, zárójelben odasúgom, a mélytengerek élővilága is sok-sok érdekes szerzetet tartogat… :)

Leave a Reply