Kezdőlap / Társadalom / Az esőerdők lakói Dél-Amerikában

Az esőerdők lakói Dél-Amerikában

Az amerikai esőerdők valaha a világ legfejlettebb civilizációinak adtak helyet, mint az inkáké az Andokban, a majáké vagy az aztékoké Közép-Amerikában. Ezek a népek nagy városokat építettek és magas szintre fejlesztették a mezőgazdaságukat és tudományaikat. Mindez megváltozott, amikor a tizenötödik-tizenhatodik században megérkeztek az európaiak.
Becslések szerint 7-1o millió amerikai indián élhetett az esőerdőkben, felük Brazília területén, amikor az európaiak felbukkantak. Amikor Pizarro Peruba érkezett, nagyobb földterület volt megművelve és több élelmiszert termeltek az Andokban, mint ma. A legnagyobb és leggazdagabb, technikailag legfejlettebb városok az Andokban voltak, de sokan éltek az Amazonas mentén is.
Az Amazonas vidéke már régóta emberileg lakott. A közhiedelemmel ellentétben az esőerdőben is léteztek jelentős, letelepedett és társadalmilag összetett csoportok. Fejlett volt agyagművességük, földművelésre alkalmassá tették az erdő egy darabját. Az érintetlen esőerdő képe leginkább annak az eredményeként alakult ki, hogy nagy népességcsökkenés követte az európaiak megjelenését. Az amazóniai esőerdők termékeny földjének 11,8 százaléka emberi tevékenység nyomait mutatja. A mai földművelési technikákkall ellentétben az amazóniaiak módszerei sok évezredes tapasztalatokon alapultak, és tudták, hogy fordítsák hasznukra azt, amit a természet ad, úgy, hogy meg is őrizzék az őserdőt. Ismerték az élővilág sokféleségének fontosságát.
Ezek közül a népek közül sok vadvízi folyók mentén élt, ahol jól megoldható volt a közlekedés, a víz halban gazdag volt és a talaj termékeny. Az európaiak megérkezte ezeket a területeket érintette először -negatívan -, mert ők a folyókat használták a központi területekre való utazáshoz. Rögtön az első száz évben, hogy az európaiak megjelentek, az amerikai indián népesség 90 százalékkal lecsökkent. Akik megmaradtak, az esőerdő központi részén éltek, mert vagy oda lettek kényszerítve, vagy eredetileg is ott voltak már.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply