Kezdőlap / Állatok / Az európai borz

Az európai borz

Az európai borz erős testfelépítésű állat, kis fejjel, rövid nyakkal, zömök ék alakú testtel és rövid farokkal. Lába az ásásra alkalmas, erős, nem visszahúzható karmokkal.
A kifejlett borz 25-35 cm mags, 60-90 cm hosszú, 12-24 cm-es farokkal. Testsúlya az év során változó, tavasztól őszig növekvő, és legnagyobb a téli álom idején. Tavasszal 7-13 kg, ősszel 15-17 cm körüli.
A borz (Meles meles) a lombhullató erdőket kedveli tisztásokkal, vagy a mezőket, nyílt területekett fás részekkel. Tűlevelű erdőkben is előfordul, de lakott területek környékén és városi parkokban is lehet találkozni vele. Mindenevő, elősorban gyümölcsöt, magvakat, makkot, gabonákat eszik, illetve gerincteleneket, madártojást, de elbír a sünnel, vakondokkal és a nyulakkal is. Az északi területeken téli álmot alszik – Észak-Európában és Oroszországban -, ott nem is szaporodik minden évben és inkább magányosan él. Élettartama 15 év is lehet. Egyébként társas állat, föld alatti járatokat készít, este és éjszaka aktív.
A borzot ma is erősen veszélyeztetik az emberi tevékenységek. Bár több országban védett állat, ez nem menti meg attól a rengeteg – mintegy negyvenezer borzot évente – hogy autó üsse el őket. További tízezerre tehető évente azoknak a borzoknak a száma, amelyeket Walesben és Észak-Angliában ejtenek el.
Az európai borznak kevés a természetes ellensége, ritkán farkasnak, hiúznak vagy kutyának esnek áldozatul.
A faj nem veszélyeztetett, de élőhelye szerint nagyon változó a populáció nagysága. Európában számuk az utóbbi évtizedeken növekedett, ahogy a veszettség esélye csökken

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás