Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Az európaiak hódítása és az Azték Birodalom bukása

Az európaiak hódítása és az Azték Birodalom bukása

Az első európai, aki eljutott Mexikóba, Francisco Hernández de Córdoba volt. Kubából érkezett Yukatánba három hajóval, száz emberével 1517-ben. Amikor visszatért Kubába, az ő jelentésére Diego Velásquez kormányzó Hernán Cortést küldte nagyobb erőkkel Mexikóba. Cortés 1519-ben ért partot Tabasco városánál, ahol az őslakosoktól sokat hallott a nagy azték civilizációról, melynek élén akkor II. Montezuma állt. Cortés a partvidék délkeleti részén megalapította Veracruz városát, és itt gyakorlatoztatta seregét. Majd négyszáz emberével bevonult Mexikóba, “idegenvezetőjük” és tolmácsuk és egy helybeli nő, Malinche volt. Szövetségre lépett olyan népekkel, amelyek egyébként is háborúságban voltak Montezumával.
1519 novemberében Cortés csapata megérkezett Tenochtitlánba, ahol Montezuma és udvara nagy tiszteletben álló vendégként üdvözölte. Ez részben annak is köszönhető volt, hogy a fehébőrű Quetzalcoatlra emlékeztette őket – aki az aztékok vallásában nagyon nagy szerepet betöltő Nap és a háború istene, és akinek visszatértét az azték mítoszok ígérték.
Jóllehet az aztékok sokan voltak, fegyvereik gyengének bizonyultak. Cortés egykönnyen túszul ejthette Montezumát és főembereit, uralmat nyerve Tenochtitlán felett. A spanyolok aztékok ezreit mészárolták le egy vallásos táncszertartás alkalmával, Montezuma maga fogságban halt meg, ismeretlen körülmények között. Fiatal unokaöccse, Cuauhtémoc uralomra jutásával az aztékok kiűzték a spanyol csapatokat a fővárosból. Az aztékok riválisaival összefogva Cortés újra bevette Tenochtitlánt 1521 augusztus 13-án. Becslések szerint 24o ezer ember lelte halálát a harcok során. Ez az esemény véget vetett a nagy azték civilizációnak. Győzelme után Cortés lerombolta Tenochtitlánt, a romokon új települést hozott létre, Mexikóvárost, amely hamarosan az Újvilág legfontosabb európai központja lett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás