Kezdőlap / Társadalom / Az ibo népcsoport

Az ibo népcsoport

Nigéra népességének legnagyobb részét három népcsoport alkotja: a jorubák, a hausák és az ibók. Nem meglepő, hogy a Közép-Afrikára jellemző hőség meghatározza a bennszülött népek ruhaviseletét. Az ibók serdülőkorig alig valamit vagy semmit nem viselnek. Ezután a férfiak ágyékkötőt és bő pólót hordanak, a nők pedig különféle lepeldarabokba csavarják testüket és fejüket. A férfiak széles pengéjű kést hordanak magukkal, ami bozótvágásra és övédelemre szolgál a vadállatokkal szemben.
Az ibók nyelve igen érdekes. Egy olyan nyelvcsaládból eredeztethető – a kwa-ból -, amelynek nyelveit Nyugat-Afrikában beszélik. Nagyon sok hangutánzó hangzó található benne, és a szavak jelentése főként a szövegkörnyezettől és hangsúlyozástól függ. Egyetlen szónak tehát rengeteg jelentése lehet ezek függvényében. A szólások, közmondások nagyon nagy szerepet játszanak a nyelvhasználatban – aki nem használja őket a beszéd során, az elég gyenge nyelvtudásúnak számít náluk.
A vidéki élet olyan, mint Afrika legtöbb falujában, de a maga módján mégis sajátos. Az ibók néhány száz vagy ezer fős falvakban élnek, nagycsaládi rendszerben. Az az érdekes, hogy nincsen a falu élén kiemelt vezető, aki a közösség életét irányítaná. A döntéseket együtt hozzák az olyan csoportosulások, mint az öregek tanácsa, a főnökök és a nők társasága, valamint a titkos társaságok.
Az ibók meglehetősen vallásosak. Politeisták, számos istent tisztelnek. Hitük szerint a magasabb lényeknek három csoportjuk van: a legfelsőbb Isten, az alacsonyabb rendű istenek és a halottak szellemei. Az ibók a reinkarnációban is hisznek. Amikor valaki meghal, a lelki világban kezd új életet. Egy idő után újra leszületik a földre, és a folyamat újra indul. Minden faluban vannak papok, papnők, akik a ceremóniákat levezetik. Hitük szerint az életben mindent a magasabb erők irányítanak, ezért a falvakban olyanok is vannak, akik meg tudják mondani a jövőt.
Az ibók kultúrájának van árnyoldala is. Miután a britek elözönlötték hazájukat a XVI.században, sok minden megváltozott, a nők kárára. Mára a nők másodrangú állampolgárnak, a férfiak szolgáinak számítanak, és olykor rabszolgaként bánnak velük. Az iskolában is nőknek való tantárgyakat kell tanulniuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply