Kezdőlap / Társadalom / A pigmeusok

A pigmeusok

A pigmeusok közé többféle etnikum tartozik. A bambuti, batwa, bayaka és bagyeli törzsek mind egy kiterjedt területen élnek, Közép- és Nyugat-Afrikában, Kongó, Kamerun, Gabon, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Burundi és Uganda területén. Sok helyütt első őslakosnak számítanak. A különböző pigmeus népcsoportok különböző nyelveket is beszélnek. Bár vannak szavak, amelyek közösek, arra utalva, hogy valaha a nyelv is közös volt. Egy ilyen közös szó például Jengi, az erdőszellem neve.
A pigmeusok erdőlakók, közelről ismerik az erdő növényeit, állatait. Antilopra, disznóra, majomra vadásznak, halásznak, illetve mézet, vadjamszot, bogyókat gyűjtögetnek. Az erdő számukra kegyes személyes isten, aki ellátja őket mindennel, amire szükségük van. Minden pigmeus népcsoport kapcsolatban áll olyan földművelő falusiakkal, akikkel zsákmányukat terményekre, gabonára cserélik. Jó esetben ez egyenlő csere, de mehet a pigmeusok kárára, különösen ott, ahol a természeti népek elvesztették az addigi kontrollt az erdő forrásai felett élőhelyükkel együtt.
A pigmeusoknak komoly problémák elé kell nézniük. Otthonukat, az erdőt telepesek foglalják és és fáikat kivágják. Néhol lakóhelyük egy-egy természetvédelmi terület alá tartozik. A kormány gyakran semmibe veszi jogaikat, nem tartva őket egyenrangú állampolgároknak. Például a batwa népcsoport tagjai, Ruanda, Burundi, Uganda területén azzal kellett hogy szembesüljenek, hogy szinte az egész erdőt elpusztították körülöttük, ők pedig magukat alig fenntartani tudó munkásként vagy k

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply