Kezdőlap / Tudomány / Az időjárás démonai

Az időjárás démonai

Az ősemberek a természeti erőkkel védtelenül álltak szemben; s ösztönük azt parancsolta, hogy behódoljanak nekik. Kezdetben az ősember megszemélyesítette a természeti erőket, isteneknek, démonoknak tekintette azokat, és jóindulatukat áldozatokkal és imákkal próbálta megnyerni. Nincs jogunk mosolyogni ezen, mert ahol a tudás még nem terjedt el, ott mindig megjelenik a babonás hit. A lényeg az, hogy az ősemberekben a gondolkodás és kutatás iránti vágy már korán kialakult; enélkül az emberi társadalom nem fejlődhetett volna ki. Az emberiség története egyben a gondolkodás fejlődéstörténete is. Csak a gondolkodó ember képes arra, hogy megtanuljon beszélni, kicserélje és elraktározza gondolatait, tudását. Mintegy ötezer évvel ezelőtt az egyes tárgyak és történések rajzaiból képírás alakult ki, amely már rögzített jeleket használt előbb egyes fogalmakra és szavakra, később a szótagokra és legutoljára az egyes hangokra.
Az időszámításunk kezdete előtti második évezred elején a szíriai part menti városok kereskedői és hivatalnokai olyan írásmódot fejlesztettek ki, amelyben a fogalmak helyettesítésére szolgáló írásjelek százait, az emberi hangok lejegyzésére alkalmas 20-30 egyszerű ábrával váltották fel : ők fedezték fel a betűírást.
Az emberek egyre többet tanultak, gondolkodásukat és cselekedeteiket alárendelték céljaiknak; megismerték az építőanyagok és a fémek felhasználási módjait, és időszámításunk előtt mintegy 3600-ban feltalálták a kereket, az egyik legjelentősebb technikai vívmányt. Tárgyaik a tapasztalatban és a tehetségben gyökerező kézművestechnikával készültek. Így i. e. 644-ben Elő-Ázsiában már csiszolt lencsét állítottak elő, anélkül hogy fogalmuk lett volna a geometriai optikáról, az időszámításunk előtti XXVI. században pedig már nagy hajókat és vízi utakat építettek, ahogy ma mondanánk, empirikus úton, vagyis a hosszú évezredek folyamán felhalmozódott tapasztalatok alapján.
Így fejlődött ki a technika, az iparosok, a kézművesek a saját gyakorlati ismereteiket hasznosították.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás