Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az ikrek kommunikációja

Az ikrek kommunikációja

Egyes kutatások kimutatták, hogy az elmúlt néhány évtizedben nagyságrendekkel nőtt az ikerterhességek száma. Számos tényező befolyásolhatja kialakulását a családi hajlamtól a várandós kismama korán keresztül egészen a táplálkozás vagy az életmód mikéntjéig.
Kockázati tényezőket tekintve, valamint a terhesség időszakának lefolyásának szempontjából is fokozottabb odafigyelést és elővigyázatosságot igényel az ikerterhesség.
Igazolt tény, hogy a babák agya már az anyaméhben kezd felkészülni a későbbi kommunikációra. Fokozottan megfigyelhető ez ikrek esetében, hiszen itt nem csupán a baba és a mama közötti „beszélgetésről” van szó, hanem a helyzet kiegészül a kicsik egymás közti kommunikációjával. Mozdulataik, egymáshoz simulásuk, lökdösődésük vagy épp finom érintéseik mind – mind azonosítható valamilyen méhen kívüli társas kapcsolattal. Egy bizonyos kezdeti szinten már az anyaméhben játszanak egymással, vagy szeretettel érintik társukat. Megfigyelték, hogy amikor a babák egymás arcához, szeméhez közelítenek kezecskéikkel, mozdulataik éppen olyan óvatossá és finommá válnak, mintha saját szemükhöz érnének. Egyértelműen kijelenthető, hogy a megfigyelt mozdulatok nem csupán a véletlennek köszönhetőek, hiszen több különböző terhességet figyeltek meg a témakörben.
A kettejük közti egyedi és sokszor csak számukra érthető kommunikáció életük első éveiben is megmarad. Ezért is van az, hogy az ikrek általánosságban valamivel később tanulnak meg beszélni, mint „egyke” társaik, hiszen ők születésüktől fogva közel azonos korbeli fejlettségi szinten vannak, sajátos kommunikációjukkal tökéletesen megértik egymást, és ebbe a szoros kötelékbe nem feltétlen szükségeltetik számukra más baba bekapcsolódása. Szavak nélküli kommunikációjuk az anyaméhben közösen töltött időben gyökeredzik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha „nehezen kezelhető” a babánk?

Nehéz megőrizni nyugalmunkat a valóban nehéz természetű babával, aki egyre csak sír, akármit teszünk is. …

Leave a Reply