Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Fél éves korig kötelező védőoltások

Fél éves korig kötelező védőoltások

Sok szülő egyszerűen csak elviszi a gyermeket a védőoltásokra és semmiféle tájékoztatást nem keres róla. Van a másik véglet, a túlságosan aggódó szülő, aki rémet lát, mindent elolvas a védőoltásról, főleg a lehetséges mellékhatásairól. Emiatt sokszor nem engedi beoltatni a gyermeket. Van a legmegfelelőbb az arany középút, hogy tájékozódjunk, de oltassuk be a gyermeket.

Oltások:

BCG: tuberkulózis; általában újszülött korban adják be a váll bőrredőiben. Körülbelül öt-hat hét elteltével az oltás helyén kisebb duzzanat vagy seb keletkezik. Ez fokozatosan tűnik el, esetleg nagyon gyengén váladékozik. Ez természetes folyamat, nem kell megijedni tőle. Fél éves korban ellenőrzi az orvost, hogy a heg megjelent e, ha nem, akkor újraoltás szükséges.

HIB: Agyhártyagyulladás és krupp ellen: 2 hónapos korban adják, 4,5,12 hónapos korban megismétlik. Általában nem okoz mellékhatást, néha van hőemelkedés.

DPT: Diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhögés), tetanusz (merevgörcs) ellen nyújt védőoltást. Először 3 hónapos korban, majd 4 és 5 hónaposan kapja meg a csecsemő. 3 illetve 6 éves korban megismétlik a teljes védettség érdekében. 11 éves korban szamárköhögés elleni oltóanyagot már nem adják be, csak a másik kettőt.
Mellékhatásként enyhe tünetek jelentkezhetnek; hőemelkedés, láz. Általában az oltás után rögtön javasolják a lázcsillapító alkalmazását. Esetenként duzzadás lehet az oltás helyén, ez 2-3 hónap alatt eltűnik. Oltás után nyugtalan, nyűgös lesz a gyermek, de az csak pár napig tart.

PV / OPV: Poliomielitisz (járványos gyermekbénulás) elleni védőoltás. 3 hónapos korban kapja a csecsemő. A teljes védettség érdekében emlékeztető oltások szükségesek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás