Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Szamárvezető hátfájósoknak

Szamárvezető hátfájósoknak

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÁTFÁJÁSHOZ
(kézikönyv nagyoknak )

EGÉSZSÉGRE NEVELŐ SZAMÁRVEZETŐ

Vagyis minden, amit tudni kell, hogy:
· Elkerüljük vagy enyhítsük a fájdalmat
· Megkíméljük mindennap hátunkat
· Megtanuljunk együtt élni vele

Mit tudunk a hátfájásról
A hátfájás azt jelzi, hogy a gerincoszlop „rendetlenkedik”

A hátfájás szinte soha nem csont eredetű: hanem általában, valamilyen aprócska részének működési nehézsége okozza (izmok, kötések, korongok) A hát olyan mint egy precíziós óra, a legkisebb homokszem (sérülés) jelentős zavarokat (erős fájdalom) idézhet elő. Óriási azonban az eltérés: a hát sokkal keményebb mint egy óra. A gerincoszlop testünk egyik legerősebb szerkezete, aminek több feladata is van :
– stabilitás: megtartja törzsünket, felső végtagjainkat, fejünket;
– mozgás: a törzs és a fej mozgásait lehetővé teszi ;
– védi, átöleli a gerincvelőt .
Ezen működések ellentétesek (stabilitás – álló helyzet szemben a mozgással). Tehát ez a testrész erős és rendkívül összetett nagyon finoman vezérléssel ellátva. Működése az egyetlen fedélzeti computertől az agytól függ, ami a ránehezedő erőket tartja megfelelő egyensúlyban. Ennek az egyensúlynak elvesztése idézi elő a fájdalmat, ami a hát rendellenességét jelzi.

A hátfájás természetes az ember számára
Amióta az ember két lábra állt, felegyenesedett, a gerincoszlop alsó részének erősen alkalmazkodnia kellett az „újdonsághoz” és valószínűleg ekkor ütötte fel a fejét az emberi fajra oly jellemző hátfájás. Tovább növelte a probléma nagyságát a manapság egyre jellemzőbb ülő helyzet.. Ezért előbb vagy utóbb mindenkinek megfájdul a háta : emberi létünk, valamint egyéni életvitelünk tehát nagy mértékben befolyásolja.
Sok minden idézheti elő a hátfájást, amire a valós okoknál jóval több orvosi kifejezés van. Minél több orvoshoz megyünk annál több diagnózisunk lesz ugyanazon patológiai esetre.
A hátfájás nem ízületi porckopás
Az arthrosis korral jár, csakúgy mint az ősz hajszálak. Sokaknak van tünetmentes porckopása, van akinek vannak jobb és rosszabb periódusai. Tehát hajlamtól is függ, aki tehát szenvedésre van ítélve próbálja kivédeni, megelőzni.

A hátfájás nem csigolyaközi porckorong betegség (discopathia)
A discopathia a porckopás előfutára.

A hátfájás nem gerincsérv
A gerincsérv akkor fontos, ha fájdalmat sugároz a lábakba. Valaha minden esetben megoperálták. Manapság csak akkor javasolt a sebészeti beavatkozás, ha ideget érint, ellenkező esetben egyéb kezelést javasolnak.
A hátfájás nem egy súlyos betegség
Ritkán (1eset 300-ból), hogy valamilyen súlyos kiváltó oka van, de ezt az orvos azonnal kiszűri. Tehát nem érdemes pánikba esni, ha megfájdul a hátunk, hiszen mindenki sorra kerül.

A hátfájás magától elmúlik

Tízből kilenc esetben egy hónapon belül a fájdalom megszűnik, kezelés nélkül is, tehát nem kell azonnal szakorvoshoz rohanni. .

A hátfájás kiújul

Néha a gyógyulás csalóka, a fájdalom visszatérte gyakori. Ezért fontos a megelőzés hiszen a kiújulás nem betegséget, hanem a hajlamot jelzi. .

A fájdalomcsillapítás nem elegendő

A gyógyszeres kezelés nem mindig elégséges, bár érzékelhető segítséget nyújthat. Azért mert nem múlik a fájdalom még nem kell megijedni, a fájdalom mértéke nem mindig egyenesen arányos a problémával. A gyógykezeléseknek csak tüneti hatása van, de nem megelőző.
A vizsgálatok becsaphatnak

A vizsgálatok gyakran csak az időskori elváltozásokat mutatják (ízületi, porckorong elváltozások) vagy nem a fájdalom valós kiváltó okát jelzi.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás