Babaúszás

Ősidőktől fogva belénk programozott kapcsolatunk a vízzel. A folyadékkal telt közeg érzése már az anyaméhben átjárja a babákat.
Napjainkban alapvetőnek minősül, hogy az ember tud úszni. Megtanulható gyerekkorban is, viszont minél előbb kialakul a víz szeretete a kicsikben, annál könnyebb dolga lesz a későbbiekben, és akkor még nem is ejtettünk szót az úszás jótékony hatásairól a baba szervezetére, egészségére, életvitelének kialakulására és családi kapcsolataira. Babaúszásról ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha valamelyik családtag kíséri és óvja a kicsit a víz felfedezése közben. Nem érdemes önállóan kísérletezni a baba úszásoktatásával, mert megvannak a maga veszélyei is. Szerencsére már egyre több helyen találkozunk szakmai segítséggel, ahol szakember irányításával lubickolhat szülő és babája.
Fontos, hogy az első lépcsőfokok megtétele ne okozzon maradandó félelmet a babában, hiszen az hatással lehet a későbbiek folyamán a vízzel és az úszással való kapcsolatára.
A víz szeretetét és a tőle való félelem elkerülését már fürdetés közben is elkezdhetik a szülők, hogy mire az úszásra kerül sor, már legyen valamilyen kapcsolata a vízzel a kicsinek.
A babaúszás megkezdése előtt érdemes a gyermekorvos véleményét kikérni, hogy nincs – e valamilyen egészségügyi akadálya a tanfolyam elkezdésének. A gyakran feltett kérdésre, miszerint mikortól célszerű elkezdeni, a válasz az, hogy már néhány hetes kortól lehetőség van rá.
Kombinálható az úszkálás különféle játékokkal, így a baba szinte észrevétlenül sajátítja el az úszás alapjait. A vízben történő mozgás jótékony hatással van a kicsik tartására, mozgáskoordinációjára, izomzatuk kialakulására, lelki fejlődésükre valamint egészségük megőrzésére. A szülővel töltött játékos, szórakoztató és hasznos idő a későbbiek folyamán meghálálja magát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás