Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb bélműködési rendellenesség. Egyes kutatások szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 15-20%-át (majdnem minden ötödik felnőttet) súlyúja ez a kór. A betegek száma lassan eléri a százezer főt, de akár az egymilliót is. Az irritábilis bél szindróma, a hölgyek körében gyakrabban fordul elő. Magyarországon a kórral orvoshoz forduló páciensek 75%-a nő volt. A betegek többsége nem fordul orvoshoz a panaszaival, inkább hozzászokik, megpróbál „együtt élni” a tünetekkel, mivel nem szívesen beszélnek erről a témáról orvosának.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) bélműködési rendellenesség a bélcsatornában. A bélcsatorna működése eltér a normálistól (funkcióját nem tudja megfelelően ellátni), ennek hátterében nincs semmilyen szervi probléma. Viszont a tüneteket felerősítheti a lelki szorongás, feszültség. A betegség elnevezésében az irritábilis szó a túlérzékenységet az ingerlékenységet jelöli. Ezért a bélcsatorna a normális ingerekre is fájdalomérzéssel reagál. Az IBS leggyakrabban a fiatal felnőtt korban, a 18-30 éves korosztályt sújtja és sajnos élethosszig elkísér. Öröm az ürömben, hogy a betegség semmilyen komolyabb veszéllyel, következményekkel nem jár.

Az IBS visszatérő tünetei a görcsös fájás, puffadás, hasmenés, székrekedés. A bélgörcsöket kísérő hasfájás sürgető székelési ingerrel párosul, és a székletürítést követően enyhül. Egyeseknél a kór hasmenést, másoknál épp székletürítési gondokat okoz. Sokszor előfordul a kettő váltakozása is. A tünetek között meg kell említenünk a puffadást is, amely az étkezések után, az emésztéssel járó gázképződés hatására fokozódik. Azonban a puffadás nem mindig köthető az étkezéshez, a betegek sokszor tapasztalták, hogy minden ok nélkül puffadnak, pedig nem is ettek semmit. Vannak időszakok, amikor a tünetek abbamaradnak egy időre, de olyanok is amikor hosszabb ideig jelentkeznek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás