Kezdőlap / Állatok / Halak / Betegség a vízben

Betegség a vízben

A halak megbetegedése során szembeötlő változások történnek kis kedvencünkön, vagy rosszabb esetben mindegyik halon. Vegyük sorba ezeket a változásokat! Amint valamelyik halunkról sejthető a megbetegedés, akkor minden esetben el kell különíteni az állatot, lehetőleg, egy másik ugyan olyan körülményekkel ellátott akváriumba, itt azt kell érteni, hogy ugyanaz a víz, hőmérséklet.
Először is figyeljük meg az állat testét, normál esetben a hal testének szabályosnak, és hosszúkásnak kell lennie, farok részben keskenyedő. Ha lefogyott és görbült a teste a halunknak, mindenképp különítsük el, akkor is ha túl kövér, esetlegesen duzzanat mutatkozik egy területen, ez ugyanis daganat, sajnos ebbe belepusztulnak az állatok.
A betegségre utalhat a pikkelyek színének fakulása is. A bőrön megjelenhetnek foltok, fágyolos elváltozások, esetenként torzult pikkelyek. Ezek a jelek a legszembetűnöbbek, mivel nagy területet ölel fel.
Ha az uszonyok foszladoznak, akkor szintén valamilyen betegség áldozatává vált a ficánkoló kedvencünk. Habár sérülékeny a halak uszonya, normál esetben nem foszlik le magától. Többször előfordul, hogy a halak összeverekednek, főleg ha több hím is van a csapatban, és jelentkeznek sérülések az uszonyon, de azok begyógyulnak, és regenerálódnak. Azok a sebek, amelyek nőnek, és nem gyógyulnak, betegségre utalnak.
A szemeken is láthatunk elváltozásokat, mint például fátyolos színezet, duzzadt szemek, fehéredés. Figyeljük rendszeresen kis ficánkoló kedvenceinket, akkor időben észrevehetjük a betegségeket és könnyen megelőzhetjük őket!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dévérkeszeg

A dévérkeszeg legfőbb külsőleges ismertetőjegyei: a test magassága a hosszúság egy harmad részéig terjedő; a …

Hozzászólás